Avslöjar: Hänvisar till uträkning som inte finns

Klimatminister Romina Pourmokhtaris uträkning visade sig inte existera. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Klimatminister Romina Pourmokhtari påstod sig ha räknat ut att Sverige kan klara klimatmålet till 2030, trots att experterna varnat för motsatsen. Nu kan Klimatgranskaren avslöja att det aldrig fanns någon uträkning.

Redaktionen

create 2024-04-05 update 2024-04-05

Kritiken mot regeringens klimatpolitik har varit hård. När regeringen precis innan jul presenterade sin klimathandlingsplan ökade den i styrka ytterligare.

En särskild kontrovers har legat i att regeringen i sin klimathandlingsplan påstår sig kunna nå klimatmålen. Men den graf som regeringen presenterade visade sig bygga på skakig grund, vilket både Klimatgranskaren och DN kunnat visa. Slutsatsen, som senare bekräftats av regeringens eget expertorgan Klimatpolitiska rådet, är att planen för att nå klimatmålen inte existerar.

De missade klimatmålen gjorde att många nog lyfte på ögonbrynen när klimatminister Romina Pourmokhtari i en intervju med Europaportalen uttryckte optimism kring målet till 2030:

Hur Sveriges nya klimatpolitik ska se ut, kommer enligt regeringens nya klimathandlingsplan utredas till 2026 och genomföras 2027-2030.

Trots att den nya politiken då bara skulle ha tre år på sig att ta Sverige till klimatmålet tror klimatministern, efter att hon och hennes statssekreterare “har räknat på det” – att det går.

– Det går ihop till 2030, säger Romina Pourmokhtari.

Klimatgranskaren blev förstås väldigt nyfikna på denna uträkning. Hur är det möjligt att klimatministern och hennes närmsta medarbetare själva lyckats landa i en slutsats som alla experter redan dömt ut?

Så vi begärde ut uträkningen. Och tyvärr visade det sig att ministerns påstående var lite för bra för att vara sant. När Klimatgranskaren till slut får ett svar från Klimatdepartementet så står det kort och gott:

Det finns ingen handling att lämna ut vad gäller statsrådets och statssekreterarens resonemang kring hur vi kan nå målet till 2030

Om politik ändå var så enkelt att man kunde sitta på kammaren och räkna sig fram till målen. Tyvärr kräver den ju att man också driver förslag som minskar utsläppen, inte ökar dem.

 

Dela