Bensinbilen kan bli kvar – efter KD:s sväng

Foto: Frankie Fouganthin, wikimedia commons.

Svenska regeringen vill gärna prata om elektrifiering av fordonsflottan. Samtidigt lyfter KD nu förslaget om att låta bensin- och dieselbilarna vara kvar, även efter 2035.

Redaktionen

create 2024-02-08 update 2024-02-08

Förra året skickade EU en tydlig signal till biltillverkarna: Senast 2035 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar upphöra. Beslutet har beskrivits som en viktig milstolpe i omställningen av fordonsflottan. 

Både KD och M röstade ja till beslutet i EU-parlamentet, och energiminister Ebba Busch (KD) kallade uppgörelsen för en viktig signal om att den gröna omställningen är här för att stanna.

Men nu vill den konservativa gruppen (EPP) i EU-parlamentet, med svenska Kristdemokraterna i spetsen, riva upp alltihop. Det rapporterar SvD. 

I en läckt version av den konservativa gruppens valmanifest framgår att man ”avvisar en förbudspolicy – som förbudet mot förbränningsmotorer – och kommer också att revidera den så snart som möjligt.”

– Jag tycker inte att det ska finnas ett förbud mot en viss teknik. Tvärtom ska vi välkomna alla innovationslösningar som bidrar till minskade utsläpp, säger KD:s andranamn Ella Kardemark till SvD. 

För fordonsbranschen har beskedet om ett slutdatum för fossilbilar varit viktigt. Att riva upp beskedet skulle kunna bromsa omställningen och göra investeringar i ny teknik mindre lönsamma.

Fossilindustrin lär jubla. 

 

Foto: Foto: Frankie Fouganthin, wikimedia commons.

Dela