”Bilden på mammorna blev starkare än 100 debattartiklar”

Sven Elander, skribent på Klimatgranskaren

”Det är här jag hittar hoppet. Vanliga människor som djupt inom sig känner att något är fel. Åt helvete fel. Och som går ut och berättar om det”. Det skriver Sven Elander i veckans krönika.

Sven Elander

create 2024-04-26 update 2024-04-26

fact_check Stöd Klimatgranskaren

Hjälp Klimatgranskaren att nå ut till fler:

Swisha en slant på 123 300 10 47.

 

”Vi gör det här för att vi sätter något större före oss själva”. Precis så enkelt och så kraftfullt är rebellmammornas budskap, i det här citatet sammanfattat av Juliana Alonso som deltog som en av 1 500 personer vid förra helgens manifestation.

Bilderna på mammor som sätter sig på gator och torg med det enkla budskapet att makthavarna ska ”adressera katastrofen”, för att deras barn alls ska ha en framtid. För mig blev detta starkare än 100 debattartiklar.

Och så det här:

”Jag vill sitta på slutet av min resa och känna att jag åtminstone gjorde något”.

Orden från Michel Silverstorm har etsat sig fast i mitt huvud. Jag fick i veckan möjlighet att ställa några frågor till Michel, tonårspappan och egenföretagaren som röstade fram den sittande regeringen men som nu känner en enorm besvikelse på den obefintliga klimatpolitiken. Som läst 15 böcker om klimatet sedan valet och som fattat hur illa det är.

Det är här jag hittar hoppet. Vanliga människor som djupt inom sig känner att något är fel. Åt helvete fel. Och som går ut och berättar om det.

För att åstadkomma den enorma omsvängning som krävs behöver vi förstås en kraftfull politik, företag som går före, intresseorganisationer, forskare och debattörer.

Men det behövs också något annat. Det behöver uppstå ett tryck underifrån som bara kan åstadkommas genom att alla människor som känner att det är åt helvete fel också säger det.

Vi är nämligen väldigt många som känner så.

För även om veckan som gått levererat inspiration så har den också varit ett bevis på hur fullständigt obrydd stora delar av politiken är om de planetära gränserna som vi håller på att spräcka.

Efter månader av lobbande från storföretag föreslår nu regeringen att flygskatten ska halveras. Resultatet av förslaget redovisas tydligt i den framlagda promemorian: 300 000 fler flygresenärer och 87 000 ton koldioxid i ökade utsläpp.

Trots forskarnas varningar om att vi vandrar rakt in i katastrofen så går det utmärkt bra att lägga fram politiska förslag som skyndar på dödsvandringen.

Det är sjukt men det enda sättet att stoppa det är att vi blir fler, många fler, som säger ifrån och sätter ord på känslan av att något är åt helvete. Att vi visar att vi är många som är beredda att ”sätta något större före oss själva”.

Dela