Brutal extremhetta plågar Asien

På många håll i Asien har värmerekord slagits de senaste dagarna. I Thailand var det i fredags 45,4 grader varmt: Det varmaste som någonsin uppmätts i landet.

Sven Elander

create 2023-04-16 update 2023-04-16

Världsbanken varnade i en rapport från förra året att Indien snart kan uppleva värmeböljor så fruktansvärda att de överskriver gränsen för när människor kan överleva. Men kanske närmar vi oss redan denna punkt? Indien, Thailand, Bangladesh och flera andra länder i Asien upplever nu en extrem värmebölja som slagit temperaturrekord på flera platser. Och det är än så länge bara vår.

Thailand slog på fredagen (14/4) sitt nationella värmerekord när 45,4 grader uppmättes i orten Tak delstaten med samma namn. I Indien utfärdade myndigheterna på torsdagen (13 april) en värmevarning för ett antal delstater.

Klimatologen och väderhistorikern Maximiliano Herrera twittrade tidigare i veckan: ”Den värsta aprilvärmeböljan i Asiens historia pågår nu i mer än ett dussintal länder: 44 C i Pakistan, 43,5 C i Indien, 43,4 C i Lampang i Thailand, 43,3 C i Myanmar, 41,7 C i Bangladesh, 42 C i Centralasien.” Även i Kina har det varit extremt varmt på många håll de senaste dagarna, liksom i Centralasien.

Mycket talar för att det blir ännu värre inom kort när världen går in i nästa El Niño-fas. Då väntas temperaturen skjuta i höjden ännu mer.

Dela