Därför går svenska bilar på rysk olja – trots sanktioner

Den som hade hoppats på att helt slippa rysk olja i biltanken får tänka om. Oljan tar nu istället en omväg – via Indien.

Lorentz Tovatt

create 2023-05-03 update 2023-05-03

I december 2022 började EU:s sanktioner mot rysk olja gälla och skärptes ytterligare några månader senare. Med några få undantag innebär restriktionerna att både råolja och raffinerade petroleumprodukter inte får importeras från Ryssland till EU.

Men EU:s sanktioner har hittills inte lyckats rå på det faktum att oljan kan ta en omväg via ett tredje land. Nya siffror som presenteras i Bloomberg tyder på att det är exakt vad som nu sker. Sedan sanktionerna började gälla har nu nämligen Indien utvecklats till att bli en av de största leverantörerna av oljeprodukter till EU – samtidigt som deras oljeimport från Ryssland skjutit i höjden. Detta får analytiker som Bloomberg pratat med att konstatera att det är samma olja som innan, men ompaketerad i Indien.

Nummer två på listan över oljeleverantörer till EU är Saudiarabien. Så hur man än vrider och vänder på det så verkar det höga fossilberoendet inom transportsektorn leda till att EU och Sverige finansiera skurkstater.

Siffrorna som visar att den ryska oljan tar omvägen via Indien
Dela