Ekonomisk jättesmäll efter klimatstormen Hans

Nu kommer notan efter klimatstormen Hans. Och den blir saftig, både för kommuner och privatpersoner. Men ännu finns inga löften om nya pengar från regeringen.

Sven Elander

create 2023-08-24 update 2023-08-24

Stormen Hans orsakade enorma skador i form av översvämningar, nedfallna träd och kollapsad infrastruktur. Och den ekonomiska smällen riskerar att bli riktigt stor.

– Det kommer ju komma kostnader och med ekonomin vi har i Kommunsverige är det jättetufft, säger kommunstyrelsens ordförande i Åre Martine Eng (S) till Ekot.

Men en avsevärd del av kostnaden kommer också att landa på privatpersoner. Större delen av Sveriges vägnät, 40 000 mil, sköts av privata ägare eller vägföreningar. DN skriver om en av alla dessa föreningar, en bit norr om Hudiksvall, som fått en 600 meter lång bit av sin väg bortspolad.

Reinor Andersson blickar ner i en 600 meter lång, tre meter djup och fyra meter bred, lerig ravin där vatten fortfarande forsar i botten. För två veckor sedan var det här en grusväg, som funnits åtminstone sedan 1950-talet.

– Det här är en chock. Jag har aldrig sett något liknande.

Samtidigt finns inga löften om nya pengar från regeringen. Tvärtom har Tidöpartierna valt att skära ner på klimatanpassning. Stödet till kommunernas klimatanpassningsåtgärder minskades med 25 miljoner i vårbudgeten 2023.

Dela