Det känns som att svenskarna är uppdelade i två läger. Ett där det tokshoppas på de kinesiska typ-gratis-sajterna Shein och Temu och ett där folk förfäras över att det tokshoppas på de kinesiska typ-gratis-sajterna Shein och Temu. Lägrena växer båda två och snart vet precis alla svenskar vad ultra fast fashion är för något.
En enkätrapport från branschorganisationen Svensk Handel visar att nära en av fem planerar att köpa julklappar från någon av de kinesiska lågprissajterna Temu eller Shein.
Och nyligen släpptes en omtalad brittisk dokumentär på TV4 om sanningen bakom Temu där kläderna bland annat testas för kemikalier. Resultaten är skrämmande.
En barnjacka visade sig innehålla 622 gånger mer av det hormonstörande ämnet ftalater än vad som är lagligt, ett ämne som påverkar reproduktiv förmåga och leder till en rad sjukdomar.
Här går det att som politiker ge sig in i debatten och kapitalisera på aktualiteten. Vilket är precis vad klimatminister Romina Pourmokhtari (L) nu gjort.
I ett utspel i Aftonbladet säger sig ministern vilja förbjuda kinesiska lågprisvaror, PFAS i kläder och sänka momsen på second hand. Den cirkulära ekonomin ska främjas.
En sån jäkla julklapp! Tack! Men jag undrar om det är ett spel för gallerierna och om Pourmokhtari verkligen kommer att göra slag i saken.
Frågan är inte förhandlad inom Tidösamarbetet vilket gör det omöjligt för Pourmokhtari att idag leverera på sina ord. Och tittar man på vad Pourmokhtari och hennes regering faktiskt GÖR är det en motsatt bild. Den cirkulära ekonomin motarbetas hemma i Sverige och de kraftfulla politiska beslut som krävs i EU sätter Sveriges regering käppar i hjulet för.
Något av det första Tidöregeringen gjorde var att höja momsen på reparationer. Enligt regeringens egen beräkning leder det till att färre ser anledning till att reparera och istället väljer att köpa nytt vilket ökar miljöbelastningen från produktionen av nya varor. Detta möttes med stark kritik från bland annat Cradlenet – Sveriges största nätverk för cirkulär ekonomi, som i en debattartikel i Dagens Industri skrev att:
”Det är obegripligt att vår nya regering väljer att försämra villkoren för de som så uppenbart bidrar till ökad hållbarhet.”
I EU har Sveriges regering motarbetat ett förbud mot att förstöra osålda kläder. Något som på riktigt skulle försvåra för fast fashion. När det blir svårare för klädjättarna att göra sig av med sin överproduktion tvingas de producera mindre volymer.
Sverige lade också nyligen ner sin röst i frågan om Kinatullar på bilar och jag undrar hur skulle de faktiskt skulle rösta om en liknande tull på ultra fast fashion. Inför omröstning sa nämligen biståndsminister Benjamin Dousa (M) till TT att:
”Sverige har en skeptisk inställning till den här typen av åtgärder och vi är en stark frihandelsvän. Samtidigt är det så att kommissionens utredning har visat på att Kina inte följer WTO:s regelverk.”
Jag vill tro på Pourmokhtaris utspel. Idéerna är bra. Samtidigt är mitt förtroende för klimatministerns ord exakt noll efter två år av gaslightande och dåligt beslut på dåligt beslut.
Är detta inget annat än ett tomt och opportunistiskt utspel från en desperat minister ansvarig för EU:s snabbast ökande utsläpp? Eller får vi ett förbud mot Shein och Temu i Sverige?
Det är upp till bevis.
Klimatgranskaren har startat en namninsamling där vi kräver att Romina Pourmokthari levererar på sitt utspel och förbjuder Shein, Temu och dess likar. Listan kommer att lämnas över till klimatministern. Skriv under här.
Och därmed vill jag önska alla er läsare en riktigt god jul!
Yrsa Lindberg, Klimatgranskaren |