Fiaskoflygplatsen tvingas nu tigga pengar från staten

En kvarts miljard kronor har staten redan plöjt ner i Sälens nya flygplats. Men alla prognoser slog fel och nu tvingas kommunen gå med bössan i hand till staten för att be om mer pengar.

Lorentz Tovatt

create 2023-06-22 update 2023-06-22

En koldioxidhub mitt i Sälenfjällen. Som ett sorgligt monument över de klimatförändringar som kommer korta skidsäsongen, göra Sälens vita pister till bruna slaskhögar och orsaka fler skogsbränder i Dalaskogarna. Nu vill de att dina skattepengar ska stötta projektet.

Klimatgranskaren har under våren granskat några av de regionala och kommunala flygplatser som går så dåligt ekonomiskt att kommunerna snor pengar från skola och äldrevård för att täcka upp underskotten. Istället för fler undersköterskor, lärare eller nya busslinjer går miljonbelopp årligen till att ett fåtal näringslivstoppar ska kunna flyga och att de rika ska kunna få en billigare solsemester.

Nu rapporterar DN om Sälens nya flygplats och vilket fiasko som satsningen blivit. Den stod färdig 2019 och staten var med och finansierade bygget med hela en kvarts miljard kronor. Men ingenting blev som det var tänkt. En generell trend av minskat flygande kombinerat med en pandemi har gjort att resenärerna uteblivit och flygplatsen blött pengar.

Säsongen 2023/2024 skulle man nå över 200 000 influgna gäster enligt flygplatsbolaget. Men den siffran kommer man inte komma upp i på många år. En längre prognos som flygplatsbolaget nyligen gjort pekar istället på ungefär 50 000 passagerare år 2026. Det sviktande resenärsunderlaget gör att kommunen nu vill att staten upphandlar trafik till Sälen, för skattebetalarnas medel.

I DN:s artikel ställdes varken kommunen eller flygplatsbolaget till svars för de utsläpp som flyget för med sig och som varje år minskar antalet vinterdagar i de fjällandskap som de vill att turisterna besöker. Som tur är har Klimatgranskaren räknat ut hur mycket utsläppen skulle ha ökat om flygplatsbolaget fick sin vilja igenom och det blev 200 000 gäster per säsong. Vid antagandet att snittgästen flyger från Köpenhamn (vissa flyger längre och vissa flyger kortare) skulle utsläppen öka med 42 560 ton per år. Det skulle motsvara en fjärdedel av alla utsläpp som kom från Karlshamnsverket under 2022, året då oljeverket släppte ut rekordmycket.

Det är denna stora utsläppsökning som Sälen kommun och flygplatsbolagen nu vill att skattebetalarna ska betala för.

Dela