Experter och miljöorganisationer har varnat för att strömmingen i Östersjön är nära kollaps efter många års överfiske. Därför hade EU-kommissionen föreslagit en drastisk minskning av fångstkvoterna.
Men vid dagens EU-toppmöte röstade medlemsländerna istället för fortsatt höga kvoter. Och den svenska ministern är nöjd.
– Som vanligt i kompromisser så är ju ingen till hundra procent nöjd, men för svenskt vidkommande får jag medge att vi är nära den svenska ståndpunkten, säger landsbygdsminister Peter Kullgren till TT.
För strömming i Bottenviken blir kvoten 55 000 ton. Där hade kommissionen föreslagit 1 000 ton, och det enbart som bifångst.
Experter varnar nu för att strömmingen kan gå mot kollaps.
– Ministrarna tar enorma risker med strömmingen både i egentliga Östersjön och i Bottniska viken. Det de kallar för balanserat i pressmeddelandet är samma vårdslöshet som bidrog till att västra sillen kraschade 2019, östra torsken kraschade 2020, och västra torsken kraschade 2022, säger Charles Berkow, omvärldsanalytiker, Stockholms universitets Östersjöcentrum, till DN.
Nu kan de stora industritrålarna fortsätta dammsuga Östersjön på strömming, och göra fiskmjöl av fångsten. Det kustnära fisket har inte en chans.
Men om hela fiskbeståndet kraschar, vem blir egentligen nöjd då?