Länge har Antarktis varit motståndskraftigt vad gäller påverkan från klimatförändringarna. Men nu har någonting uppenbart hänt. Havsisen som omger Antarktis är långt under alla tidigare registrerade vinternivåer, vilket nu skrämmer slag på forskare. Detta rapporterar BBC.
– Det är så långt bortom allt vi tidigare har sett, det är häpnadsväckande”, säger Walter Meier vid NASA:s National Snow and Ice Data Center.
Mer konkret handlar det om att istäcket minskat med 1,5 miljoner kvadratkilometer jämfört med vad det i snitt brukar vara i september, och långt under tidigare vinterrekord. Det är en förlust i istäcke som är större än fem gånger de brittiska öarna.
Exakt hur mycket av förändringarna som beror på klimatförändringarna och hur mycket som beror på naturliga variationer vill de flesta forskare inte rakt av slå fast. Men att issmältningen är så omfattande är oavsett ett gott skäl till rejäl oro, inte minst eftersom den i sig själv snabbar på klimatförändringarna. När havsis smälter ersätts den ju av mörkt vatten, vilket absorberar mer av solens värme, vilket i sig snabbar på klimatförändringarna ytterligare.
– Är vi på väg att väcka denna jätte som är Antarktis? Det skulle vara en absolut katastrof för världen, säger professorn och glaciologen Martin Siegert till BBC.
Fakta
Albedoeffekten
Albedo är ett mått på reflektionsförmåga eller den andel av en kortvågig strålning som reflekteras från en belyst yta.
Ett enkelt sätt att förstå begreppet albedo är att tänka sig skillnaden på att en solig sommardag ha på sig en vit eller svart tröja. Den svarta tröjan absorberar (suger åt sig) solens strålar och blir varm medan den vita tröjan reflekterar (kastar tillbaka) solens strålar och blir därmed inte så varm.
Havsyta har (precis som asfalt, mörka tak osv) ett mycket lägre albedo än exempelvis snö, vilket gör att den absorberar mer av solens värmeenergi. En istäckt yta reflekterar istället bort mer.
Denna effekt innebär att en smältning av havsis skapar en ”återkopplingsmekanism” som snabbar på klimatförändringarna.
Källa: Naturskyddsföreningen och Polarforskningssekretariatet