Fotbolls-VM 2030 blir en riktig utsläppsbomb

FIFAs President Gianni Infantino Doha Stadium Plus Qatar

Samtidigt som temperaturrekord sprängs över hela världen föreslår nu FIFA att spelare, funktionärer och fans ska flygas runt mellan tre kontinenter under herrarnas fotbolls-VM 2030.

Sven Elander

create 2023-10-06 update 2023-10-06

Det internationella fotbollförbundet FIFA, liksom det europeiska UEFA, och har tidigare fått kritik för att arrangera mästerskap som kräver många och långa flygresor. Herrarnas fotbolls-EM 2021 hölls i 11 olika länder över hela Europa. Spelare, fans och funktionärer fick flyga kors och tvärs över kontinenten för att kunna delta i mästerskapet. Damernas VM i Australien och Nya Zeeland förra året kallades ”VM i flygresor”.

Men frågan är om inte herrarnas VM 2030 tar priset. Turneringen ska enligt det officiella förslaget hållas i sex olika länder över tre kontinenter. Ja, du läste rätt. VM inleds med att tre gruppspelsmatcher ska spelas i Uruguay, Paraguay och Argentina. Därefter ska tusentals spelare, funktionärer, fans och medier flyga över Atlanten för att delta i resten av mästerskapet, som ska hållas i Spanien, Portugal och Marocko.

Nu rasar miljöaktivister mot beslutet.

– FIFA:s beslut är helt fristående från verkligheten. Det går inte bara emot deras eget löfte att minska utsläppen, det skickar också fel budskap till fotbollsfans runt om i världen att en sådan turnering är förenlig med en hållbar framtid och en hälsosam miljö. FIFA säger en sak och gör en annan, säger Freddie Daley från Cool Down Network.

Madeleine Orr, biträdande professor vid University of Toronto, riktar också skarp kritik mot upplägget i brittiska Mirror:

– Att dela upp evenemanget mellan tre kontinenter och sex länder är potentiellt katastrofalt ur utsläppssynpunkt. Det innebär otaliga internationella och interkontinentala flygningar, vilket är problematiskt när världen brinner.

FIFA har åtagit sig att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent till 2030 och att nå nettonoll till 2040, i enlighet med Parisavtalet. Organisationen har dock fått enorm kritik för grönmålning av sin verksamhet. Påståendet att herrarnas VM i Qatar 2022 skulle ha varit ”koldioxidneutralt” visade sig vara helt gripet ur luften. Och i samband med damernas VM i Australien/Nya Zeeland förra året visade det sig att spelarna totalt flugit över 70 000 mil för att kunna spela turneringen.

Dela