Frankrike: superbilliga elbilar – bara till låginkomsttagare

I Frankrike ska låginkomsttagare kunna leasa en elbil för bara 100 euro i månaden. I Sverige gör regeringen tvärtom och tar helt bort stödet till elbilar.

Sven Elander

create 2024-02-13 update 2024-02-13

I den svenska debatten lyfts ofta att låginkomsttagare inte har råd att köpa svindyra elbilar och därför inte kan delta i omställningen. I Frankrike har man försökt lösa det problemet – genom ett särskilt statligt stöd som ska göra det möjligt att leasa en elbil för bara 100 euro (1 160 kr) i månaden.

Men erbjudandet gäller inte för vem som helst. Det finns en del kriterier som köparen måste uppnå för att ta del av leasingsubventionen. Bland annat måste hushållet ha en årsinkomst på under 14 100 euro (164 000 kronor). Dessutom måste bilen vara en de av utvalda bilmodellerna som är tillverkade i Europa. Det rapporterar sajten Allt om elbil. Frankrike har också höjt bonusen för den som köper en elbil.

Nu rapporteras om att Frankrikes regering tvingats pausa möjligheten att söka om stödet. Det är nämligen för populärt.

Sverige har valt en diametralt annorlunda väg. Regeringenspartierna har tillsammans med SD tagit bort bonusen för den som köper en elbil. Samtidigt har man valt att satsa 7 miljarder på att sänka priset på fossila bränslen för den som åker bil. Den som åker kollektivt har i stället fått se biljettpriset öka i minst 11 av landets regioner.

 

Foto: Myenergi, unsplash.

Dela