Gör det dyrare att reparera – kritiserar influencers konsumtion

I ett utfall mot bland annat Bianca Ingrosso kritiserar miljöministern den livsstil och de konsumtionsvanor som influencers har. Men hon har själv varit med och höjt priset på att reparera kläder.

Lorentz Tovatt

create 2023-11-10 update 2023-11-10

Det är i en intervju med Dagens Industri som utfallet från miljöministern kommer. Romina Pourmokhtari (L) ”har väldigt svårt för livsstilen” som influeraren Bianca Ingrosso torgför. Pourmokhtari pekar bland annat på ett inlägg i sociala medier där Ingrosso visade upp ”kanske 20 kassar” fyllda med kläder, skriver Omni.

– Om alla som följer henne hade konsumerat och levt på det sätt som hon gör, så hade jag inte kunnat sova mer, för jag hade behövt jobba så hårt, säger ministern.

Många håller nog med om att denna livsstil inte är hållbar. Men det som klimatministern inte säger i intervjun är att hon själv och hennes regering kraftigt höjt skatten på att reparera. Bland de första beslut som hennes regering tog på miljöområdet var att höja momsen från sex till tolv procent på att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

Hennes egen politik driver alltså på exakt den livsstil som hon nu anklagar Bianca Ingrosso för att torgföra.

Foto: Albin Olsson

Dela