Groteska värmeböljan tvingar skolbarn att stanna hemma

Foto: Jaikishan Patel, unsplash 

En historisk värmebölja plågar stora delar av Asien. Många miljoner skolbarn tvingas nu stanna hemma på grund av farligt höga temperaturer.

Sven Elander

create 2024-05-27 update 2024-05-27

Elva månader i rad har den globala medeltemperaturen slagits. 2023 blev det varmaste året som någonsin uppmätts. Men väldigt mycket talar för att 2024 kommer bli värre. Mycket värre.

Bara under de senaste veckorna har ett antal temperaturrekord slagits över hela världen. Ett enormt område från Pakistan i väster till Filippinerna i öster har under de senaste veckorna genomgått en historisk värmebölja. Delar av Pakistan och Indien har de senaste dagarna uppmätt temperaturer kring 50-gradersstrecket. Staden Kota Aero i Rajastan i Indien uppmätte häromdagen 36.0 – som den lägsta temperaturen på hela dygnet!

Enligt Save the Children kommer över hälften av Pakistans skolbarn, cirka 26 miljoner, att stängas ute från skolor på grund av en pågående värmebölja i Punjab-provinsen under den kommande veckan. Temperaturen förväntas vara 4-6 °C högre än normalt. Detta följer liknande skolstängningar i Bangladesh, Filippinerna och Indien. I Östasien och Stillahavsregionen är redan i dag cirka 243 miljoner barn utsatta för farliga värmeböljor som riskerar att påverka deras hälsa, enligt organisationen.

Men även på andra håll i världen har vädret varit extremt. I Brasilien har omfattande regn orsakat dödliga översvämningar, medan Förenade Arabemiraten upplevde sina värsta regn på 75 år. Kenya drabbades av kraftiga regn och översvämningar efter flera års torka.

Särskilt oroande är att havstemperaturen på många håll är högre än någonsin i modern tid vid denna tidpunkt på året, inte minst Atlanten. Det är olycksbådande eftersom tropiska orkaner bildas när vattnet uppnår en viss temperatur. Varmare havsvatten innebär alltså högre risk för orkaner och att orkanerna blir mer kraftfulla.

Samtidigt drivs en politik i Sverige som ökar utsläppen rejält, och som därmed kommer spä på temperaturökningen ytterligare. Men det är väl som Ebba Busch säger, vi måste ”bulka” ordentligt nu för att orka sänka utsläppen senare. Hur det ska gå till återstår att lösa, men i framtiden kommer man säkert på något nytt.

Frågan är hur många grader planeten kommer hinna värmas upp under tiden.

 

Foto: Jaikishan Patel, unsplash 

Dela