Nya varningen: Högre utsläpp OCH dyrare diesel med regeringens politik

Foto: Eric McLean, unsplash

Valrörelsens löftesbatalj om billigare bensin och diesel riskerar att utmynna i en rejäl baksmälla.

Sven Elander

create 2023-02-08 update 2023-02-08

Flera av regeringspartierna utlovade kraftiga sänkningar av ”priset vid pump” vid en valseger. Moderaterna lovade 5 kronor i sänkt dieselpris och Kristdemokraterna drog till med 9 kronor. Sverigedemokraterna ville såklart bjuda högst och lovade hela 10 kronors sänkning.

Den viktigaste metoden för partierna att uppnå detta är att sänka reduktionsplikten. De som säljer drivmedel ska alltså inte behöva blanda in lika mycket förnybart bränsle i sin bensin eller diesel, och på så vis ska priset kunna sänkas. Detta står redan klart att en sådan politik skulle leda till kraftigt ökade utsläpp.

Men det är inte alls säkert att en sådan reform skulle ge sänkt pris heller. DN rapporterar:

Nu kommer det också varningar från oljebolaget Preem, som hävdar att kraftigt sänkt reduktionsplikt tvärtom kan höja dieselpriset för kunderna.

– Följden av en sänkning blir att efterfrågan på ren diesel ökar på en redan hårt ansträngd marknad. De nordiska raffinaderierna har de senaste åren dragit ned sin kapacitet för diesel i takt med att efterfrågan på inblandning av biobränsle ökat. Samtidigt har Rysslands invasion ytterligare rubbat balansen på oljemarknaden, säger Eric Westerholm, planeringschef på Preem.

Ajdå.

Dela