Intervjun som skjutits upp – i 17 månader

Miljöminister Romina Pourmokhtari. Bild: Regeringen.se

Intervjun med miljöministern bokades in av Aktuell Hållbarhet i december 2022. Sen sköts den upp. Igen och igen. Och i dag, 17 månader senare, har någon intervju ännu inte blivit av.

Sven Elander

create 2024-05-20 update 2024-05-20

Aktuell Hållbarhet, en av Sveriges ledande medier på miljöområdet, bokade i december 2022 in en halvtimmes intervju med miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Den ställdes in av departementet på grund av sjukdom. Därefter har den skjutits upp i 17 månader.

Andra nischmedier inom miljö och närliggande områden har liknande upplevelser, till exempel tidningen Land Lantbruk, och Altinget.

Hur som helst, Aktuell Hållbarhets reporter Anders Hellberg skriver nu om hur han fortsatt försökt få till den utlovade intervjun, men den har hela tiden gått om intet. När tidningen väntade utanför konstitutionsutskottets utfrågning i april fanns inte någon tid. Och inte heller häromdagen, efter ett möte på Naturvårdsverket. Så här skriver Aktuell Hållbarhet om den konversation mellan journalisten och miljöministerns pressekreterare som då ägde rum:

Hej, får man ta en fråga?
– Nej, hon behöver rusa
När kommer det gå då?
– En annan dag.
Det har ni sagt i ett och ett halvt år nu nästan.
– I know. 
Är det någon ändring där?
– Nej.
Varför då, om jag får fråga?
– Nu behöver jag gå.

De frågor som tidningen ville ställa rör bland annat ministerns uttalande om att ”den klimatpolitiska handlingsplanen ger Sverige förutsättningar att nå nettonollutsläpp 2045”, och påståendet att även de opolitiska tjänstemännen håller med. Från flera håll har frågetecken rests kring sanningshalten i ministerns uttalande.

Dela