Miljöministerns duckande – vägrar svara på frågor

Sveriges ledande miljömedier har samtliga försökt få till intervjuer med miljöministern. Men alla har fått nobben. I ett års tid.

Sven Elander

create 2023-10-11 update 2023-10-11

I jobbet som minister ingår att svara på frågor om regeringens politik inom sitt ansvarsområde. Och då inte bara från de stora riksmedierna utan också från specialmedier som bevakar just ditt aktuella politikområde. Men Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vägrar konsekvent att låta sig intervjuas av de ledande facktidningarna inom miljö och hållbarhet.

Tidningen Aktuell Hållbarhet som bevakar miljöpolitiken i Sverige har under ett års tid försökt få till en intervju med Pourmokhtari, men fått nobben varje gång. Enligt Aktuell Hållbarhet är detta den första svenska miljöministern i historien som konsekvent vägrat att ställa upp på en längre intervju med tidningen.

Lika omöjligt har det varit för tidningen Land Lantbruk, Sveriges största lantbrukstidning med 166 000 läsare varje vecka, att få till en intervju. Så här skriver tidningens politiska chefredaktör Anna Nilsson:

”I december 2022 gjorde Land Lantbruk en intervjuförfrågan till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), för frågor om lagförslaget och den praktiska tillämpningen i Sverige.
Den nionde januari 2023 gav pressekreteraren beskedet att det inte skulle gå att få till en intervju. I mars skickade vår reporter en påminnelse utan positivt utfall. I juni enades EUs miljöministrar om en kompromiss som den svenska regeringen la fram under Sveriges ordförandeskap i EU. Vår svenska klimat- och miljöminister valde ändå att röstade nej, och hade inte heller tid att ge en kommentar om varför. Vår reporter uppmanades istället att använda citat som ministern hade gett till TT, SVT och TV4. Pressekreteraren hänvisade även till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), fastän han inte hade varit med i förhandlingarna.”

Fler journalister verkar ha samma upplevelse.

Johanna Alskog, miljö- och energiredaktör för Altinget, skriver på twitter: ”Vi känner igen detta väldigt väl tyvärr”.

Andreas Gustavsson, chefredaktör för ETC, skriver: ”Jag delar denna bild, tyvärr. Dagens ETC:s klimatredaktör har försökt. Och försökt. Och försökt.”

Varför i hela världen gör ministern så?

Dela