Jodå, Sverige FORTSÄTTER importera rysk gas

Foto: Kristdemokraternas hemsida

Trots löften om att stoppa import av ryska fossila bränslen fortsätter gasfartyg att anlända svenska hamnar.

Sven Elander

create 2024-02-24 update 2024-02-24

Att köpa fossila bränslen från Ryssland innebär ”blodspengar till Putins krigskassa”. Så tydligt har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch uttryckt sig. Men det var innan valet.

Idag, två år efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina, fortsätter importen av gas. Nästan varje månad anlöper ryska fartyg till Nynäshamn och pumpar av flytande fossilgas till kunder, skriver TT.

Riksdagsledamoten Linus Laakso (MP) kräver nu att Ebba Busch kommer till riksdagens näringsutskott för att svara på vad regeringen gör i frågan.

Det har snart gått ett år sedan en enig riksdagställde sig bakom ett beslut om att så snart som möjligt fasa ut all rysk energiimport. Både den dåvarande socialdemokratiska regeringen, men även den nuvarande har dock inte gjort många knop för att få till en förändring.

Men gasimporten är långt ifrån det enda sättet som Sverige och Europa gynnar den ryska krigskassan på.

De bränsleskattesänkningar som genomförts i Sverige och EU håller efterfrågan på olja uppe. Forskare beräknade redan för två år sedan att Rysslands oljeintäkter därmed skulle kraftigt i närtid och med 120 miljoner kronor om dagen på lite sikt. En enda dag av sådana extrainkomster räcker för att Vladimir Putin ska kunna betala över 1 000 yrkessoldater i ett helt år.

Att minska konsumtionen av fossila bränslen skulle med andra ord vara ett av de bästa sätten att hjälpa Ukraina. Förutom att det också skulle hjälpa planeten.

Foto: Kristdemokraterna

Dela