Den svenske forskaren Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland, har vunnit Tylerpriset – ofta kallat ”nobelpriset i miljö”, 2024. Rockström får priset för sin för sitt banbrytande arbete med ramverket för planetära gränser.
Tyler Prize for Environmental Achievement anses vara världens mest prestigefyllda pris för insatser inom miljövetenskap, miljöhälsa och energi. Priset är på 250 000 US-dollar. Det skriver Stockholms Universitet på sin hemsida.
Johan Rockström har med hjälp av ett internationellt team av forskare kunnat kartlägga alla nio planetära gränser inom vilka vi kan trygga en säker utveckling för mänskligheten. De möjliggör människoliv och inkluderar system som rent vatten, ett stabilt klimat och biologisk mångfald. Ramverk har varit avgörande i den internationella diskussionen om utveckling och hållbarhet, inklusive FN:s mål för hållbar utveckling. Sex av nio planetära gränser överskrids i dag.
Johan Rockström kommenterade nyligen de nya forskarrönen kring risken för en kollaps av AMOC och golfströmmen i Atlanten i Aftonbladet:
– Jag skulle vilja kalla en AMOC-kollaps för en global katastrof. Det skulle med stor sannolikhet knäcka Amazonas regnskog, det får konsekvenser för temperaturerna ända ner på tropiska områden och fullständigt ändra levnadsmöjligheterna, sa han då.
Rockström skrev också i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet i höstas att ”regeringen Kristersson bryter sönder det som var en väl underbyggd överenskommelse över blockgränserna kring den svenska klimatpolitiken”.
Foto: Stefanie Loos / re:publica, wikimedia commons.