Jorden kokar – då hånskrattar moderattopparna

Foto: Cameron Strandberg (bild från tidigare brand)

Extremvärme, svåra skogsbränder och fruktansvärd torka plågar jorden när klimatet skenar. Men två toppmoderater har valt ett något udda fokus: att förminska problemen, håna de som lyfter fram dem och sprida rena konspirationsteorier.

Redaktionen

create 2023-07-19 update 2023-07-19

Sommaren 2023 har det blivit tydligt att klimatförändringarna har gått in i en ny, snabbare och mer oberäknelig fas. Under våren har forskare världen över chockats över hur fyra trender tycks löpa amok samtidigt: issmältningen i Antarktis, den globala havstemperaturen, de fruktansvärda skogsbränderna i Kanada och jordens medeltemperatur.

Och under sommaren har det blivit tydligt vad detta innebär för människor runt om planeten. I USA omfattas 100 miljoner människor nu av varningar om extremväder. I Kanada har en yta motsvarande 2,5 gånger Nederländerna eldhärjats. I Pakistan har minst 50 personer dött till följd av översvämningar. I Italien rasar fruktansvärda skogsbränder.

Många känner oro inför vad som är på väg att ske. Om detta sker nu, vad kommer då vid 2 eller 3 graders uppvärmning?

Samtidigt pågår något mycket märkligt i Moderaternas toppskikt. Två riksdagsledamöter har ägnat stora delar av sommaren åt att förminska problemet, förlöjliga de som lyfter fram det och sprida rena konspirationer.

Lars Beckman, riksdagsledamot från Gävleborg, har gång på gång postat inlägg om att det minsann är kallt i Sverige:

”Superduper rekordvärmden som Aftonbladet sa skulle komma till Sverige i juli har inte kommit. Idag heller”. ”Ingen vändning i sikte – mer kyla och regn väntar”. Beckman missar inte ett tillfälle att påpeka att vädret i Sverige minsann inte är extremvarmt. Ofta är observationerna ännu mer lokala: från Beckmans egen trädgård.

Varför detta skulle säga något om det globala klimatet är högst obegripligt, men syftet med inläggen kan ingen missa: att ”äga” alla som oroar sig för klimatet eller påstår att klimatförändringarna är allvarliga. ”Höhö” hörs tydligt i bakgrunden för alla som läser.

Beckman har även i ett inlägg hånat journalisten Alexandra Pascalidou som befinner sig i Grekland. ”Hoppas du kunde ta dig till stranden trots den brinnande och glödande betongen”.

Beckmans riksdagskollega Jan Ericson använder sig av liknande grepp. Nyligen postade han ett inlägg om temperaturen på Antarktis (-67 grader) som ett sätt att bevisa att klimatförändringarna inte är så farliga (I verkligheten kommer nu alarmerande rapporter om att Antarktis is är extremt mycket mindre än normalt) . Ericson har också retweetar rena konspirationsinlägg som ifrågasätter kopplingen mellan co2 och temperaturökningen, eller att klimatförändringarna rent av skulle vara bra för möjligheten att odla på jorden.

Det verkar inte vara några som helst problem att vara riksdagsledamot för Moderaterna och samtidigt sprida den här typen av innehåll på sociala medier. Två av partiets tunga företrädare har gjort det i många år utan några som helst konsekvenser.

Samtidigt slår klimatförändringarna nu brutalt mot de mest utsatta människorna på jorden. De som tvingas arbeta utomhus i 45-gradig hetta. Som saknar AC. Eller som kommer ha svårt med försörjningen när skördar torkar bort. De har nog lätt att hålla sig för skratt.

Dela