Just nu: Ministern backar från det märkliga uttalandet

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Bild: Pressbilder Regeringen

Har regeringskansliets opolitiska tjänstemän gått i god för att klimatplanen håller? Ja, har klimatministern tidigare sagt. Men nu ändrar hon sig.

Redaktionen

create 2024-05-21 update 2024-05-21

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) backar nu från sitt tidigare uttalande om att inte bara regeringen, utan också regeringskansliets opolitiska tjänstemän, bedömer att klimathandlingsplanen ger Sverige förutsättningar att nå nettonollutsläpp år 2045.

Vi tar det från början. Så här sa klimatministern vid en pressträff tidigare i år: 

”Då kan jag påpeka att Regeringskansliet och regeringen och våra opolitiska tjänstemän, som gör beräkningarna utifrån myndigheternas bedömningar på utsläppsprognoser och regeringens förda politik och fattade beslut, bedömer att vår klimathandlingsplan ger förutsättningar att nå noll 2045”.

Men när frågan i dag debatterades i riksdagen medgav till slut ministern att detta är fel. De opolitiska tjänstemännen har inte alls gått i god för klimatplanens kvalitet. Aktuell Hållbarhet rapporterar från debatten:

– Tjänstemän uttalar sig inte om huruvida vi har förutsättningar eller ej, utan det gör regeringen, sa Romina Pourmokhtari.

– Endast regeringen gör den bedömningen. Regeringen har att bereda tillhandahållna underlag från alla möjliga, exempelvis Regeringskansliets tjänstemän och våra myndigheter. Dessa sitter inte och gör bedömningar eller politiserade uttalanden om vad som stämmer och inte. Jag kan bara beklaga den förvirringen, sa Romina Pourmokhtari.

Tidigare i år underkändes regeringens påstående om att klimatplanen skulle skapa förutsättningar att nå målen av klimatpolitiska rådet. ”Påståendet är missvisande och brister i saklighet” konstaterade experterna i rådet då. Därefter har påståendet även underkänts av regeringens egen expertmyndighet, Naturvårdsverket.

Efter dagens klargörande från statsrådet står det nu klart att ingen annan än de 24 statsråden i regeringen och deras politiskt tillsatta staber tycks tro att klimatmålen är möjliga att nå med den förda politiken.

Dela