Kanada: Ofattbara 5 miljoner hektar har brunnit

Foto: Cameron Strandberg (bild från tidigare brand)

En yta som är större än hela Nederländerna har hittills eldhärjats i Kanada. Årets skogsbrandsäsong tycks bli den värsta i historien.

Sven Elander

create 2023-06-20 update 2023-06-20

Under hela våren har Kanada plågats av fruktansvärda skogsbränder. Bränderna kommer efter en extrem värmebölja i stora delar av landet och forskare har slagit fast att den här typen av skogsbränder bara kommer bli vanligare och vanligare när klimatet blir varmare.

Hittills har ofattbara 5 miljoner hektar mark brunnit, enligt tidningen the Conversation. Det är en yta som är större än hela Nederländerna. Kanadensiska myndigheter bedömer att årets skogsbrandsäsong ser ut att bli den värsta i historien. Hittills har över 2 000 skogsbränder brutit ut, och för närvarande rasar över 400 av dem.

Regeringsföreträdare i Kanada har tidigare pekat ut klimatförändringarna som en viktig orsak till de enorma skogsbränderna.

– Det är ett enkelt faktum att Kanada upplever effekterna av klimatförändringar, inklusive mer frekventa och mer extrema skogsbränder, säger naturresursminister Jonathan Wilkinson till till CTV News.

Regeringen får också medhåll från forskare.

– Skogsbränderna blir värre över hela världen, nästan oavsett vilka data vi tittar på. Det brinner över större områden, det brinner kraftigare och brandsäsongen är längre, säger Kristina Dahl, ledande klimatforskare för klimat- och energiprogrammet vid Union of Concerned Scientists, till CTV News.

Skogsbränder bidrar även till utsläppen av växthusgaser. Utsläppen från skogsbränderna i Kanada i maj nådde 54,8 miljoner ton, vilket är mer än Sveriges totala utsläpp på ett år.

Dela