Klimatkatastrof – då vill regeringen inte låtsas om klimatet

Statsminister Ulf Kristersson. Foto Ninni Andersson Regeringskansliet

Det varmare klimatet ligger har förvärrat det fruktansvärda oväder som nu slår mot Sverige. Men regeringen vill inte prata om kopplingen mellan varmare klimat och mer intensiva extremväder.

Sven Elander

create 2023-08-09 update 2023-08-09

Forskarna är tydliga: oväder av den typen som vi nu ser slår mot Sverige kommer bli allt vanligare i takt med det varmare klimatet. Ovädret Hans hade varit mindre intensivt och innehållit långt mindre nederbörd om det inte vore för den globala uppvärmningen. Rekordtemperaturer i haven skapar mer vattenånga i atmosfären, och mera regn. Och såväl Atlanten som Medelhavet har under sommaren krossat alla tidigare värmerekord. SVT uppger att  jetströmmen över norra halvklotet för närvarande är vågig och försvagad vilket leder till låsta vädersystem.

Ändå är det helt knäpptyst om kopplingen mellan klimatförändringarna och extremväder från regeringens håll. Regeringen har visserligen utsett en minister med ansvar för krisberedskap. Men när han talar är det som om de väderrelaterade kriserna uppstår ur tomma intet.

När Aftonbladet ringer upp ministerns stab för att ställa frågor om hur ministern arbetar med klimatfrågan får denna person leta länge innan hon till slut hittar hon en rad i ett direktiv om kommunernas beredskap.

Samma sak från statsministern. När klimatet under sommaren skenat och slagit rekord efter rekord, med skogsbränder, torka, temperaturrekord över 30 dagar i rad, så har detta bemötts med total tystnad.

När det gäller stormen Hans har statsministern kommenterat krissituationen på sitt instagramkonto, men undviker där helt att nämna att det är det varmare klimatet som ligger bakom krisen.

Det tycks nästan som om regeringen VILL undvika att prata om kopplingen mellan extrema oväder och klimatet. För om kopplingen blir tydlig, då kommer man förstås också att behöva svara på varför man lagt fram en politik som kommer ÖKA utsläppen, och därmed riskerar att ytterligare förvärra framtidens klimatkatastrofer.

Dela