Knapptrycket som tokökar utsläppen – mitt under klimatmötet

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons

En ny rapport varnar för att fem klimatsystem inklusive Grönlandsisen och golfströmmen riskerar kollaps. Det hindrade inte Tidöpartierna från att denna vecka rösta igenom beslut som kraftigt ökar utsläppen – mitt under klimatmötet.

Sven Elander

create 2023-12-06 update 2023-12-06

Hur mycket kan man öka utsläppen med två knapptryckningar? Ja, sisådär 4,3 miljoner ton. Per år.

Det är resultatet av denna veckas voteringar i riksdagen, där Tidöpartierna SD, M, KD och L röstat igenom två beslut som gör att Sveriges utsläpp väntas skena kommande år:

1. Sänkningen av reduktionsplikten (vilket innebär att mindre förnybara bränslen behöver blandas in i bensin och diesel). Denna sänkning beräknas öka utsläppen med 4 miljoner ton koldioxid per år.

2. Sänkningen av skatten på fossila drivmedel i budgeten för 2024 på 6,5 miljarder per år. Sänkningen beräknas öka utsläppen med 350 000 ton koldioxid nästa år (sen blir det ännu högre).

Besluten kommer precis samtidigt som världens ledare samlats i Dubai för klimattoppmötet COP28, där målet är att minska utsläppen tillräckligt mycket.

Besluten kommer också samma vecka som en ny rapport varnar för att fem av jordens klimat- och ekosystem kan ha nått en tröskelpunkt där de riskerar att kollapsa. Bland de fem finns grönlandsisen och golfströmmen. En kraftig försvagning av den senare skulle kunna få förödande konsekvenser för klimatet i Europa med kraftigt minskad matproduktion som följd.

Men nu ska vi inte tråka ut er med massa forskarrapporter. Låt oss i stället hålla för öronen och med ett leende på läpparna konstatera att klimatmålet till 2095 aldrig sett så lovande ut som nu. Då har man säkert uppfunnit något nytt.

 

Foto: Tom Samuelsson, Wikimedia commons (beskuren)

Dela