Regeringen har fått omfattande kritik för sitt beslut att kraftigt skära ner stödet till klimatanpassning, från 140 miljoner till 90 miljoner per år. Särskilt mot bakgrund av att stora delar av världen inklusive Sverige upplevt klimatkatastrofer under de senaste månaderna.
– Att regeringen sänker anslaget för klimatanpassning direkt efter stormen Hans är anmärkningsvärt. Kommuner har skrikit ut att de behöver statliga medel för att klimatanpassa, men det finns inget svar på det behovet, säger föreningens ordförande Beatrice Rindevall till Aktuell Hållbarhet.
– Det kom som en total överraskning och vi vet inte motivet bakom, säger Mette Lindahl Olsson, chef för enheten för beslutsstödssystem på MSB till DN.
Nu står det klart att regeringen faktiskt satsar mer på att sänka skatten på snus än vad man satsar på anslaget till klimatanpassning i budgeten.
Sänkt skatt på snus kostar statskassan omkring 130 miljoner kronor för 2024 och 800 miljoner för 2025. Klimatanpassningen ligger på 90 miljoner på per år de kommande två åren.
Frågan har också kommit upp i samband med det lerskred som orsakade dramatiska skador på E6:an utanför Stenungsund häromdagen.
Det återstår fortfarande att utreda exakt vad som låg bakom skredet. Men MSB har tidigare slagit fast att hela området är i riskzonen för liknande händelser. Området har också drabbats av mycket stora regnmängder den senaste tiden. Och nederbörden väntas öka ännu mer i takt med klimatförändringarna.
Att säkra Sverige mot skred, skyfall och översvämningar kommer bli en dyr historia och de statliga pengarna lär inte räcka långt. Men kanske kan de drabbade trösta sig med lite billigare snus.