Invasiva arter är ett växande problem i Sverige. En stor anledning är klimatförändringarna, eftersom helt andra arter överlever i ett allt varmare klimat. Naturvårdsverket har kallat de invasiva arterna för ”ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige”.
Trots det har regeringen strypt pengar till arbetet mot invasiva arter. År 2023 gick budgeten för arbetet från 55 miljoner kronor till inga pengar överhuvudtaget. Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne, uttryckte sin oro till Natursidan. Han påpekade att tidigare insatser mot invasiva kunde bli helt bortkastade när länsstyrelsen inte kunde göra mycket annat än att ”stå och titta på när de sprider sig”. När man ett år senare återinförde anslaget, paketerat som en ”satsning”, hade det kapats med 5 miljoner kronor.
Nu kommer larm om just en av dessa arter, rapporterar bland annat Natursidan. Det handlar om lövplattmasken Obama nungara. Den påträffades första gången i Sverige november 2024, i en plantering i Malmö. För någon månad sedan hittades masken i Västmanland, och nyligen på Öland.
Lövplattmasken, som kan bli upp till 8 cm lång, kan få allvarliga konsekvenser för både ekosystem och svenskt jordbruk. Den äter nämligen upp daggmaskar. Förutom att vara viktig föda åt fåglar och andra arter är daggmaskarna helt centrala i att hålla jorden frisk nog att odla i. Experter vid Länsstyrelsen varnar för att masken kan få stora konsekvenser för svensk livsmedelsförsörjning.
För att bekämpa en invasiv art är det helt centralt att arten inte hinner spridas – då kan det vara för sent. Frågan är hur det ska göras utan ekonomiska medel. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att förstöra alla plattmaskar de ser. Det är dock lättare sagt än gjort. Om du klipper itu en plattmask regenererar den – den blir alltså till ännu fler maskar! Det enda säkra sättet är att koka masken eller frysa den i flera dagar.
Hur många maskar vi än stoppar i frysen ser plattmasken dock ut att ha övertaget. Lövplattmasken kommer in i Sverige via importerade växter och resurser för kontroller saknas. Cajza Eriksson, samordnare för arbetet mot invasiva arter vid Länsstyrelsen Skåne, uttrycker frustation till SVT Skåne:
– Inflödet av plattmaskar är större än vad vi har tänkt oss och att det blir svårt att hantera nu när våren kommer och det är dags att plantera. Bara i Skåne så har vi ungefär tre och ett halvt tusen registrerade företag som håller på med växter och vi är fortfarande bara en och en halv person som jobbar med den här frågan, sa Cajza Eriksson.