Liberalerna kan få ”pris” som årets greenwashare

Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nu är nomineringarna ute för årets upplaga av Svenska greenwashpriset. Och en av årets favoriter att ta hem ”priset” är Liberalernas partistyrelse. Här är varför.

Lorentz Tovatt

create 2024-06-26 update 2024-06-26

Varje år delar miljöorganisationen Jordens Vänner ut det så kallade Svenska greenwashpriset, det kanske minst attraktiva miljöpriset som går att få i Sverige. Nu har de tre nominerade för årets pris presenterats.

Gruvjätten LKAB är nominerade för att de ”påstår sig öppna en ny “grön” gruva i Kiruna”. Lantbrukarnas riksförbund är nominerade för att prata om vikten av betande djur samtidigt som de nu lobbar för att avskaffa lagen som garanterar just detta.

Men även ett politiskt parti är nominerade – Liberalerna. Motiveringen från Jordens Vänner talar för sig själv:

Den nuvarande regeringen är den sämsta för klimatet i modern historia. Med stöd av SD har de bland annat avvecklat Miljödepartementet, sänkt priset på fossila drivmedel, slopat bonus malus, ökat milersättningen och minskat anslagen till naturvård. Liberalerna bär skuld för samarbetet med organiserade klimatförnekare och skulle när som helst kunna avbryta detta miljövidriga styre. Istället för att ta sitt ansvar väljer partistyrelsen med miljöminister Pourmokhtari i spetsen att greenwasha regeringens katastrofala politik, som både misslyckas med att nå miljömål och respektera mänskliga rättigheter. Regeringens egna experter i Finanspolitiska rådetKlimatpolitiska rådet och deras egen klimatutredning har samtliga påpekat att regeringens politik misslyckas med att nå klimatmålen. Trots detta fortsätter regeringen själva påstå att deras klimatpolitik är “effektiv”. Mest greenwashing står sannolikt miljöminister Romina Pourmokhtari (L) – tillika ledamot i Liberalernas partistyrelse – för. Miljöministern har flera gånger fällts av Riksdagens konstitutionsutskott för olika typer av vilseledande påståenden. Det, om något, är ett bevis för allvarlig greenwashing.

Läs mer om priset och rösta själv genom att klicka här.

Dela