”Mardrömmen kan bli verklighet den 9 juni”

Sven Elander, skribent på Klimatgranskaren

SD vill ha ett Tidösamarbete på EU-nivå, där konservativa, borgerliga partier över hela Europa bildar allians med högerextema. Jag tror vi alla kan räkna ut vad det skulle innebära för klimatpolitiken, skriver Sven Elander i veckans krönika. 

Sven Elander

create 2024-04-08 update 2024-04-08

fact_check Fakta

Detta är en text från Klimatgranskarens Nyhetsbrev. Prenumerera du med och missa inga nyheter!

De flesta som deltagit i klimatdebatten har hört de klassiska förnekarargumenten.
”Men hallå, istiden då?”.
”Det var kallare för en miljon år sedan”.
”Men förklara varför det var kallt i min trädgård i morse då?”.

I veckan kom dock en variant som var ny i alla fall för mig:
”Man pratar om att arter utrotas, men skulle vi vilja att dinosaurierna var kvar?”

Man skulle kunna skratta åt det här SD-citatet. Problemet är att det inte kommer från någon enskild partimedlem, utan från SD:s tredjenamn på listan till Europaparlamentet. Det är en person som med stor sannolikhet kommer in där efter valet den 9 juni, och som kan få reellt inflytande.

Tidösamarbetet har skapat en guldsits för SD – men bara i Sverige. Trots att partiet sitter utanför regeringen har de i praktiken veto över klimatpolitiken. Det är en extrem situation, också jämfört med andra länder.

Resultatet för Sveriges klimatpolitik är välkänt vid det här laget. Nedskärningar på allt från naturskydd till elbilar. Rea på fossila bränslen. Avskaffade klimatmål. Chockhöjda utsläpp.

Tänk dig nu samma situation, fast för hela Europa. Mardrömmen kan bli verklighet den 9 juni när ett nytt EU-parlament ska väljas.

SD:s toppkandidat Charlie Weimers har just detta som vision: ”ett Tidösamarbete på europeisk nivå”. Där konservativa, borgerliga partier över hela Europa bildar allians med högerextema.

Jag tror att vi alla kan föreställa oss ungefär vad det skulle innebära för klimatet. Ungefär lagom till att sommartorkan slår sönder jordbruket i Sydeuropa och skogsbrandssäsongen drar i gång på allvar kan vi få ett Europaparlament som monterar ner klimatpolitiken.

Men hur det faktiskt går i valet vet vi förstås inte. Tidigare prognoser har pekat på stora framgångar för de högerextrema. Men de senaste mätningarna visar en mer splittrad bild.

I slutändan hänger det på vilka frågor som blir stora i valrörelsen och vilka som faktiskt går och röstar.

Från Klimatgranskarens sida kommer vi göra allt för att klimatfrågan ska bli så stor som möjligt. Vi kommer granska partierna och försöka ta oss förbi de vackra orden.

Om du vill hjälpa oss att nå ut till fler – swisha gärna en slant på 123 300 10 47. Stor eller liten.

Och du – glöm inte att rösta den 9 juni!

Dela