Ministern vägrade rädda nattåget — nu dör det

SJ T?g 821 to Stockholm C at Uppsala C

Den sista avgången för nattåget mellan Göteborg och Umeå gick i helgen. Och ansvarig minister har sagt nej till ett förslag om att rädda linjen.

Sven Elander

create 2024-12-15 update 2024-12-15

Under hösten har många kämpat för att rädda nattåget mellan Göteborg och Umeå. Över 100 000 personer har skrivit på en namninsamling för tåglinjen. Och i helgen hölls demonstrationer i både Göteborg och Umeå, i samband med att det sista tåget avgick. För att rädda den skulle det krävas att regeringen fattar beslut om att upphandla linjen via Trafikverket, som man gjort med andra viktiga linjer.

– Nu ökar vi våra utsläpp istället för att minska dem, säger Matilda Näsvall, kommunikationsansvarig Jordens Vänner, till SVT i samband med den demonstration som ordnades.

Men nu står det klart att det är definitivt nej från regeringen. Tidigare i höst lämnade infrastrukturminister Andreas Carlson beskedet i P4 Västerbotten:

”För de resenärer som vill åka nattåget finns fortsatt möjlighet till detta via Stockholm”.

Men att rädda nattågslinje skulle endast kosta en bråkdel av det som regeringen hittills lagt på att få igång inrikesflyget igen. Man har nyligen fattat beslut om att helt slopa flygskatten, till en kostnad av 1,8 miljarder kronor. Syftet är att få fler att välja flyget.

I Västerbotten är man inte alls nöjd med beskedet. Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten fattade vid sitt sammanträde den 22 augusti ett beslut om att skicka en skrivelse till regeringen med en uppmaning att säkerställa nattågstrafiken mellan Umeå och Göteborg.

Regionala utvecklingsnämnden anser att nedläggningen av nattågstrafiken kommer att innebära att fler väljer att flyga i stället för att åka tåg.

– Vi i Västerbotten är ledande i den gröna omställningen, och det ska vi fortsätta vara. Att ta bort nattåget är helt fel väg att gå. I ett klimatsmart Sverige behövs tåget, säger Rickard Carstedt (S), ordförande Regionala utvecklingsnämnden i ett pressmeddelande.

Foto: Andriyy Baranskyy, CC BY-NC-ND 2.0

Dela