M:s nya klimatblunder – vill att kommunanställda ska välja flyget

En kommunal flygplats som blöder pengar. En skenande klimatkris. Hur löser vi det? Moderaterna i Sundsvall har svaret: få de kommunanställda att välja flyget framför tåget.

Lorentz Tovatt

create 2024-01-29 update 2024-01-29

Många kommuner har valt att införa resepolicys för sina anställda, där de för klimatets skull uppmanas att i första hand välja tåget när de reser i tjänsten. Men på senare tid har en motrörelse satt igång bland kommunpolitiker, nu senast i Sundsvall.

Det började med att Klimatgranskaren i höstas kunde avslöja att Timrå kommun var på väg att ändra sin resepolicy för att rädda sin lokala flygplats (som de delar med Sundsvall). Därefter tog Örnsköldsvik vid, med samma ändring av policy och i syfte att öka flygandet.

Nu kan kommunerna få sällskap av Sundsvall – i alla fall om Moderaterna får bestämma. Detta efter att partiet lämnat in en ny motion till kommunen, vilket ST rapporterar om.

Sundsvall-Timrå Airport blöder ekonomiskt. På bara tre år har man gått med cirka 85 miljoner kronor i förlust. Det är detta Moderaterna nu vill åtgärda – med klimatet som insats. När ST ställer en följdfråga till M:s gruppledare Oskar Brusell, om huruvida de tänkt på klimatfrågan när de tagit fram förslaget, så blir svaret:

– Vi har ställt olika värden mot varandra.

Dåså!

Sundsvall-Timrå Airport får redan stöd genom statliga pengar och pengar som de olika kommunerna går in med. Men det räckte tydligen inte, nu ska de kommunanställda i både Timrå och Sundsvall uppmanas att rädda flygplatsen.

Bild: Balise42 (redigerad)

Dela