Nationella klimatmötet – sovmorgon och seminarier

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Så kom äntligen inbjudan till det nationella klimatmöte som regeringen utlovat! Men vad är det egentligen vi får?

Lovisa Berglund

create 2023-05-08 update 2023-05-08

I början av året lovade Ulf Kristersson, Ebba Busch och Romina Pourmokhtari att bjuda in till ett nationellt klimatmöte innan sommaren, med syfte att förankra regeringens klimatpolitik och ta in synpunkter inför den klimatplan som ska komma i höst.

Senare på en presskonferens sa Pourmokhtari att inbjudningarna hade gått ut, vilket ledde till besvikelse hos bland annat många miljöorganisationer som inte blivit inbjudna. Det verkar dock ha varit felaktiga uppgifter och mötesdatumet annonserades istället förra veckan på Kristerssons facebooksida.

Den 16 juni ska alltså aktörer från företag, fackföreningar, forskare, offentlig sektor och civilsamhället samlas för att… ja vadå? Som det går att se i inbjudan består dagen av fyra stycken seminarier och de som deltar kan nog unna sig både lite sovmorgon och en tidig eftermiddag.

Säga vad man vill om seminarier, men det är sällan den bästa formen för att samla in synpunkter från alla aktörer i rummet. Risken är stor att det för många deltagare blir mer lyssna än diskutera. Och även med låga förväntningar på mötet hade man kunnat förvänta sig ett program med mer än tre timmar innehåll. Det är ju trots allt, som statsministern själv skriver, en uppgift större än månlandningen som ska lösas.

Dela