Naturskyddsföreningens smocka: M och SD sämst för klimatet

I en stor granskning har Naturskyddsföreningen granskat hur de svenska partierna agerat i Europaparlamentet. Och de är inte nådiga i sin kritik mot några av regeringspartierna. Miljöpartiet kommer bäst ut, tätt följt av Vänsterpartiet.

Redaktionen

create 2024-04-11 update 2024-04-11

Genom att ha granskat hur de svenska europaparlamentarikerna har röstat i 88 viktiga omröstningar har Naturskyddsföreningen nu kunnat sammanställa en lista där de rankar de olika partierna och deras ledamöter. Utifrån resultatet delar föreningen ut olika miljöbetyg: utmärkt, bra, okej, dåligt eller uselt.

I Dagens Nyheter är föreningens representanter skoningslösa vad gäller deras omdömen om de två stora högerpartierna:

Sverigedemokraterna får sämst betyg i granskningen eftersom de har röstat mot nästan alla lagförslag, men Moderaterna utmärker sig som det parti som mest intensivt har motarbetat miljölagförslag på andra sätt än i röstningen.

Hela Naturskyddsföreningens ranking ser ut som följer:

Naturskyddsföreningens debattartikel avslutas med ett varningens finger:

Snart är det dags att gå till valurnorna och rösta på de politiker som ska ta plats i EU-parlamentet de närmsta fem åren, och bland de sittande svenska parlamentarikerna går det både att hitta starkt engagemang för och starkt motstånd mot klimat- och miljölagstiftningar i EU. Det sistnämnda innebär en stor risk för Europas framtida säkerhet, eftersom möjligheten att bromsa klimatförändringen och säkra friska ekosystem är helt avgörande för hälsa, välfärd och livsmedelsförsörjning.

 

Bild: Frankie Fouganthin och News Øresund

Dela