Norrlandssmockan: M kräver mer elproduktion – men inte i Stockholm: ”påverkar horisonten”

Moderaterna i Stockholmsregionen kräver att satsningen på gröna industrier i norr stoppas tills elproduktionen i söder är utbyggd. Samtidigt säger de tvärt nej till en havsvindpark som skulle kunna ge el åt hela Stockholmsregionen.

Sven Elander

create 2023-03-17 update 2023-03-17

I en debattartikel i Aftonbladet vill fem tunga moderater i Stockholmsregionen tvinga fram ett ultimatum. Satsningar på industriklivet, som bland annat går till projektet Hybrit med fossilfri ståltillverkning, borde avbrytas till dess att kraftproduktionen byggts ut i södra delarna av landet:

”Till dess att hushållens elförsörjning är säkrad borde den här regeringen inte betala ut en krona i stöd till satsningar som dränerar södra Sverige på både skattepengar och el”, skriver bland andra Kjell Jansson, förbundsordförande för Stockholmsmoderaterna och Irene Svenonius, oppositionsregionråd i Region Stockholm (M).

Då står samma politiker förstås på barrikaderna för mer elproduktion i Stockholmsområdet?

Svaret är ett rungande nej. Faktum är att precis samma moderater som nu ryter ifrån om behovet av mer elproduktion var precis lika arga för ett drygt år sedan, men av precis motsatta skäl. Då var det själva elproduktionen som var föremål för ilskan, när Moderaterna i Stockholmsregionen ville stoppa en vindkraftspark fem mil utanför Sandhamn i Stockholms skärgård som skulle kunna ge lika mycket el som hela Stockholmsregionen förbrukar.

– Det är helt ogenomtänkt. Vår skärgårdsmiljö är helt unik med stora kultur- och naturvärden. Det här är 330 meter höga vindkraftverk som kommer att påverka horisonten. Vi har tagit ställning i Stockholms län om att vi inte vill ha havsbaserad vindkraft, sa Kjell Jansson (M) till DN då.

Samme Kjell Jansson som undertecknat artikeln i Aftonbladet med krav på mer elproduktion.

Hela Sverige ska producera elen, utom Stockholm. Det verkar vara linjen som gäller.

Dela