Nu syns effekten av slopad elbilsbonus: ”Elektrifieringen stannar upp”

Regeringen tog bort bonusen för att köpa elbil. Nu varnar experter för att privatpersoner har slutat köpa elbil.

Sven Elander

create 2023-04-04 update 2023-04-04

Fler elbilar. Det är regeringens enda recept för att få ner utsläppen från transporter. Det blev tydligt när miljöministern gästade SVT:s Agenda i söndags. Nu ser vi dock tydliga tecken på att utvecklingen går åt ett annat håll.

När regeringen i höstas tog bort bonusen för elbilar med bara en dags varsel var det många som varnade för att försäljningen skulle stanna av. Och när siffrorna för bilförsäljningen i mars kom häromdagen ser vi tecken på att det är just det som sker. I mars stod de laddbara bilarna för 59,9 procent av nybilsmarknaden mot 75 procent i december i fjol och 56 procent för helåret 2022.

Men omställningsnätverket 2030-sekretariatet varnar för att siffrorna inte avspeglar den nya verkligheten; det levereras fortsatt bilar som köptes innan bonusen avskaffades, privatpersoner köper inte längre eldrivet.

– Läget är värre än siffrorna visar. Privatpersoner köper knappt elbilar nu, istället är det tidigare beställda bilar och företagsbilar som nu registreras för första gången. Bonusen för el- och gasbilar togs bort vid sämsta möjliga tillfälle, just när ekonomin vände nedåt, elpriserna steg och räntorna rusade. Nu behövs en politik som sätter ny fart på omställningen, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet.

Så här kommenterar bilbranschens intresseorganisation Mobility Sweden siffrorna:

– Privatbilsmarknaden är fortsatt iskall och vi kan se en halvering i antalet nya order under första kvartalet i jämförelse med förra året. Om inte regeringen tar fram nya styrmedel riktade mot privatkunder som vill köpa elbilar kommer elektrifieringen stanna upp och det blir ännu svårare att nå klimatmålen, säger Mattias Bergman, VD för Mobility Sweden.

Dela