Ny studie: Det är inte kört

Genom att skynda på omställningen inom tre nyckelområden kan världen nå en ”superbrytpunkt” och därmed ta ett jättekliv mot en mer hållbar ekonomi. Det slås fast i en ny rapport.

Sven Elander

create 2023-01-24 update 2023-01-24

Det ser mörkt ut för planeten. Utsläppen fortsätter stiga och 1,5-gradersgränsen kan sprängas redan i år.

Men det finns hopp. Med kloka politiska beslut inom tre nyckelområden kan vi uppnå en ”superbrytpunkt” (super tipping point) som i sin tur kan bana vägen för kraftfulla utsläppsminskningar inom långt fler sektorer. Detta enligt en ny rapport från University of Exeter och organisationen Systemiq.

En ”superbrytpunkt” uppstår när en fossilfri lösning blir billigare än den traditionella fossila. Därefter kan utvecklingen gå rasande snabbt framåt. De tre områdena som identifieras är elektrifiering av vägtransporter, offentlig upphandling av vegetariska livsmedel och övergång till grön ammoniak för att framställa gödningsmedel inom jordbruket.

Om vi lyckas nå den magiska brytpunkten inom dessa tre områden kommer många fler sektorer att följa med av bara farten, menar rapportförfattarna. Några exempel: En omställning till elbilar kommer i sin tur att skapa en brytpunkt för utvecklingen av batterilagring av förnybar energi. Övergången till mer vegetariska livsmedel kommer inte bara minska utsläppen från matproduktionen, det kommer också frigöra landarealen som exempelvis kan användas för att binda koldioxid.

Dela