1,5 grader kan nås redan nästa år

En stark El Niño kan göra att den globala medeltemperaturen tar sig förbi 1,5 grader för första gången redan nästa år, om än tillfälligt.

Lorentz Tovatt

create 2023-01-15 update 2023-01-15

En modellering från den brittiska meteorologbyrån Met Office visar att den treåriga La Niña-fasen kommer att sluta i mars och troligt följas av El Niño senare i år. El Niño och La Niña är naturliga växlingar i jordens klimatsystem, drivna av förändrade havstemperaturer i Stilla havets ekvator.

El Niño innebär att havstemperaturen i Stilla havet vid ekvatorn stiger med 0,5°C över genomsnittet. La Niña innebär motsatsen, alltså att temperaturen i samma område sjunker under genomsnittet. Båda fenomenen påverkar vädermönster över hela världen. Då El Niño ger högre än genomsnittliga temperaturer kan den globala medeltemperaturen tillfälligt drivas upp.

Klimatgranskaren har tidigare rapporterat om nya värmerekord för haven, trots tre kylande La Niña på rad. Nu går vi alltså mot det värmande El Niño.

Till tidskriften New Scientist berättar Adam Scaife från Met Office att El Nino väntas bli stark och kunna pressa Stillahavshavstemperaturen till 3°C över genomsnittet. Detta kan i sin tur tillfälligt höja den globala medeltemperaturen med 0,3°C. Då den nuvarande temperaturökningen ligger på 1,2°C sedan förindustriell tid, kan det innebära att medeltemperaturen kan nå 1,5°C över förindustriella nivåer redan under 2024.

Andra forskare menar att det är för tidigt att säga hur stark någon El Niño kan vara. En mild El Niño skulle höja den globala temperaturen, men inte tillräckligt för att nå 1,5°C. Vissa säger att det är för tidigt att säga säkert att det blir en El Niño i år.

Oavsett borde detta vara en ögonöppnare för världens makthavare och rapporteras om i samtliga nyheter.

Dela