Nya draget: vill stoppa alla billiga flyg i EU

Frankrike har redan gjort sig kända för att stoppa korta flygresor. Nu vill landets transportminister även ta tag i lågprisflyget inom EU.

Lorentz Tovatt

create 2023-08-31 update 2023-08-31

Frankrike har de senaste åren tagit flera viktiga kliv mot en mer hållbar transportsektor. I maj i år klubbade landet ett förbud mot korta flygresor. På sträckor där järnvägen tar max två och en halv timme ska inga flygresor få gå. Nyligen gick även den franska regeringen fram med ett förslag om höjd flygskatt för de som väljer business class. Pengarna som dras in satsar man på järnvägen.

Nu går den franska regeringen ut med ett nytt flygutspel. Denna gång är det transportminister Clément Beaune som föreslår ett minimipris på allt flyg inom EU. Han vill återigen att pengarna som kommer in ska investeras i omställningen och i järnvägen, som han lyfter fram som mer hållbar än flyget. Han kommer skicka förslaget till andra EU-ministrar de närmsta dagarna.

– I en tid av omställning är det inte längre möjligt att ha flygresor för ungefär hundra kronor. Det återspeglar inte det pris som planeten får betala, säger han till Le Figaro.

I motsats till sina kollegor på kontinenten har den svenska regeringen valt en annan väg. Infrastrukturministern hävdar istället att flyg kan vara ett av de mest klimatsmarta sätten att res på – i strid med etablerad forskning på området. Han stoltserar med att bevara den förlusttyngda stadsflygplatsen Bromma, samtidigt som han skär ner på järnvägen.

Dela