Oväntade svaret: ”Beklagar att så många partier…”

Sänkta bränslepriser var en bärande del i Tidöpartiernas valkampanj. Beklagligt, tycker miljöministern.

Sven Elander

create 2023-12-14 update 2023-12-14

Den enskilda reform som haft störst påverkan på den svenska klimatpolitiken denna mandatperiod har tveklöst handlat om åtgärder för att sänka priset på bensin och diesel. Totalt ökar utsläppen med minst 4,7 miljoner ton per år genom sänkt bensin- och dieselskatt i två vändor samt minskade krav på inblandning av biodrivmedel.

Nu uttalar klimatminister Romina Pourmokhtari att hon ”beklagar” de vallöften om sänkta bränslepriser som flera partier gick till val på, och som är själva orsaken till den politik som regeringen nu driver. Så här svarar ministern i DN på en fråga om de svenska utsläppen:

DN:s reporter: ”Under klimatmötet har många pekat på att utsläppen behöver minska med 43 procent till 2030. Samtidigt ökar de svenska utsläppen. Vad tänker du om det?”

Miljöminister Romina Pourmokhtari: ”Vi behöver sätta in ytterligare åtgärder för att klara av våra 2030-mål och det är någonting regeringen har varit tydlig med. Jag kan bara beklaga att så många partier går till val på sänkta bränslepriser”.

Det hör inte till vanligheterna att ett statsråd beklagar den politik som hon själv genomför. Det låter nästan som att det är någon annans fel att dessa reformer nu genomförs.

Men faktum är att just sänkta bränslepriser var något som också Liberalerna gick till val på. Det var i mars 2022 som Liberalerna tillsammans med M, KD, SD och och V körde över regeringen och i riksdagen drev igenom ett förslag om att sänka bränsleskatterna till EU:s miniminivå.

Så här sa Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, då:

”Vi välkomnar att riksdagen nu kör över regeringen. Det är bra att vi nu agerar för att få ner priset vid pump så fort som möjligt, vi tycker att regeringens förslag är otillräckligt”.

Den här historien väcker frågor. Framför allt en: Varför vill man administrera en politik där den största reformen är en man själv ”beklagar”?

Dela