I Livsmedelsverkets förslag om nya kostråd rekommenderas mindre mängd rött kött. Dagens rekommendation på maximalt 500 gram i veckan borde enligt myndigheten ändras till 350 gram. Man tar avstamp i den allt större mängd studier som påvisar ökad risk för dödliga sjukdomar. Risken för tjock- och ändtarmscancer ökar linjärt vid konsumtion av rött kött. Varje dagliga 100 gram icke-processat rött kött ökar risken för diabetes typ 2 med 10 procent, enligt en stor studie. Processat kött, som chark, har ännu större effekt: Konsumtion av bara 50 gram ger ökad risk för typ 2-diabetes med 15 procent. Stark koppling har påvisats även till hjärt- och kärlsjukdomar.
I SVT:s 30 minuter häromveckan flaggade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för att regeringen inte tänker acceptera råd om minskad köttkonsumtion. Nu läxar regeringen som utlovat upp Livsmedelsverket: Regeringen kräver att köttrekommendationerna ”ses över” och ger Livsmedelsverket ett ändringsuppdrag.
Enligt Kullgren har Livsmedelsverket inte tagit hänsyn till beredskapsperspektivet i sin analys. Ministern menar nämligen att en minskad köttkonsumtion skulle innebära risk för svält i kristid.
– Det mest centrala är att vi har mat på bordet, säger Kullgren till DN.
Livsmedelsverket själva menar tvärtom att de har tagit hänsyn till just beredskapsfrågan vid utformning av kostråden. Slutsatsen? En sjuk befolkning är en sårbar befolkning.
– Folkhälsan är i fokus för råden. Blir folkhälsan bättre så stärker det också vår beredskap, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till DN.
Problemet verkar alltså inte vara att beredskapsperspektivet har saknats i Livsmedelsverkets analys. Men att regeringen önskar en annan slutsats är tydligt.