SD:s europarekord: Största klimatbromsen av alla partier

Photo: Johan Wessman

EU röstar ännu mer extremt i Europaparlamentet än den partigrupp man tillhör, särskilt i miljöfrågor. Det visar en ny granskning från Europaportalen

Redaktionen

create 2024-03-12 update 2024-03-12

Samtliga svenska partier i Europaparlamentet tillhör en partigrupp, där likasinnade partier samarbetar med varandra. I relativt hög grad röstar också partierna i respektive grupp med varandra.

Sverigedemokraterna tillhör den nationalkonservativa gruppen ECR med partier som Italiens Bröder och Polska Lag och Rättvisa. Men Europaportalens nya granskning visar att SD inte alls röstar som ECR i särskilt hög utsträckning. SD röstar i stället mer likt partierna i den nationalistiska ID-gruppen på yttersta högerkanten. I tre av fem omröstningar går SD på samma linje som ID.

Det parti som SD tycks ligga allra närmast röstmässigt är Alternativ för Tyskland, AfD, som man röstar på samma sätt som i 67 procent omröstningarna, enligt Europaportalen. 

Miljö är ett område där SD tycks stå betydligt närmare extremhögern i ID än sin egen partigrupp. SD har röstat som ID i 68 procent av fallen, och som ECR i endast 59 procent av fallen.

En annan granskning, från SvD, visar att Sverigedemokraterna är det parti som röstar mest emot EU:s Green Deal av alla högerpopulistiska och -nationalistiska partier i hela EU.

Sverigedemokraterna röstade till och med nej till att stödja människor som drabbas av naturkatastrofer. SD var det enda parti i EU:s ytterhöger som röstade emot alla förslag inom kategorin Social Rättvisa, följt av högernationalistiska och högerpopulistiska partier i Finland, Österrike och Estland där alla röstade 83 procent emot.

 

Foto: Johan Wessman, Wikimedia Commons.

Dela