Skandaluppgifter: Saudisk oljejätte ny huvudsponsor

FIFA President Gianni Infantino.

Saudiarabien får fotbolls-VM 2034 av FIFA. Och FIFA får ett sponsorkontrakt värt en miljard om året med Saudiarabiens ledande oljebolag. Detta enligt uppgifter i the Times.

Sven Elander

create 2023-11-18 update 2023-11-18

Det är den ansedda tidningen the Times som publicerar uppgifterna: det internationella fotbollsförbundet FIFA ska vara på väg att teckna ett sponsoravtal med Saudiarabiens statliga oljejätte Aramco värt över 1 miljard svenska kronor (84 miljoner pund).

Uppgifterna kommer samtidigt som allt mer pekar på att Saudiarabien kommer tilldelas herrarnas fotbolls-VM 2034 (landet var det enda som ansökte innan tidsfristen gick ut). Enligt the Times gäller kontraktet hela vägen fram till 2034 och Aramco skulle därmed bli en av FIFA:s huvudsponsorer.

Beslutet skulle gå rakt emot FIFA:s egen klimatpolicy. FIFA har åtagit sig att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent till 2030 och att nå nettonoll till 2040, i enlighet med Parisavtalet. Organisationen har dock fått enorm kritik för grönmålning av sin verksamhet. Påståendet att herrarnas VM i Qatar 2022 skulle ha varit ”koldioxidneutralt” visade sig vara helt gripet ur luften.

FIFA har också fått hård klimatkritik för beslutet att arrangera herrarnas VM 2030 i inte mindre än sex olika länder över tre kontinenter. Ja, du läste rätt. VM inleds med att tre gruppspelsmatcher ska spelas i Uruguay, Paraguay och Argentina. Därefter ska tusentals spelare, funktionärer, fans och medier flyga över Atlanten för att delta i resten av mästerskapet, som ska hållas i Spanien, Portugal och Marocko.

Ska man skratta eller gråta?

 

Foto: Wikimedia Commons

Dela