Skistars gränslösa greenwashing: lobbar för ökat flygande

Foto: Mohammad Saifullah, unsplash

Skistar lanserar en kampanj för vita vintrar med ena handen – och lobbar för ökat flygande med andra.

Sven Elander

create 2024-01-10 update 2024-01-14

”För att säkerställa vita vintrar även i framtiden måste vi tillsammans börja göra nya saker som är bättre för klimatet. Upptäck våra initiativ och vår resa på SkiStar, där vi tar steg för steg mot mer hållbara fjällupplevelser.”

Så skriver företaget Skistar på sin hemsida i en ny kampanj. Och visst låter det bra, vita vintrar är ju en förutsättning för alla former av skidåkning.

Problemet är bara att Skistar samtidigt driver ett kraftfullt lobbyarbete för ökat flygande.

Ursäkta, det kan väl inte stämma? Ett företag som livnär sig på snö kan väl inte lobba för den aktivitet som smälter snön ännu fortare? Jodå, precis så sjukt är det.

Ett av Skistars flaggskeppsprojekt har varit den nya flygplatsen Sälen Airport som ska få fler att ta flyget till Sälenfjällen. Alla som bor på Skistars anläggningar i Sälenfjällen är med och betalar för projektet, som även fått en kvarts miljard i statligt stöd.

Och så sent som för en månad sedan var Skistars VD med och skrev under en debattartikel med krav på slopad flygskatt och en kraftig utbyggnad av Arlanda.

Konsekvensen av dessa åtgärder skulle vara ett rejält ökat flygande, och rejält ökade utsläpp. Det är också tydligt i artikeln att ökat flygande är själva syftet. Och eftersom det är välkänt att några ”fossilfria flygplan” inte lär komma förrän om flera decennier så kommer detta de facto göra det mycket svårare att uppnå klimatmålet till 2030.

Vita vintrar genom ökat flygande. Det är greenwashing på en helt ny nivå.

 

Foto: Mohammad Saifullah, unsplash

Dela