Spanien på väg förbjuda korta flygresor

Photo by Ivan Shimko on Unsplash

Den spanska regeringen går nu fram med ett förbud av flygresor där sträckan tar under en och en halv timme med tåg. Målet är minskade utsläpp.

Lorentz Tovatt

create 2024-02-25 update 2024-02-25

Som del i sin plan för att minska utsläppen vill den spanska rödgröna regeringen nu sätta stopp för de korta och onödiga flygresorna. Initiativet kommer efter att Frankrike redan genomfört ett liknande förbud. Nu ska, precis som i Frankrike, ingen sträcka få trafikeras om man kan ta tåget på under två och en halv timme.

Förbudet ingår i en bredare uppgörelse där regeringen även vill se över att reglera privat-jets och mer beskattning inom flygsektorn.

Allt är inte frid och fröjd kring åtgärden. Den innehåller flera kryphål som för att exempelvis transit-flygplatser kan undantas. Detta gör att det i slutändan inte är helt tydligt hur många sträckor som faktiskt stoppas. Men det är i alla fall en början.

I motsats till sina kollegor på kontinenten för den svenska regeringen motsatsen. Här satsas istället pengar på mer flygande – och pengarna tas från järnvägen.

Dela