Klimatet skenar – flyget får nya miljarder

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet, John McArthur Unsplash

Svenska flygplatser får miljardstöd och slipper betala för sin klimatpåverkan, men går ändå back. Lösningen? Ännu fler miljarder!

Sven Elander

create 2024-02-21 update 2024-02-21

Infrastrukturminister Andreas Carlson är bekymrad. Svenska folket flyger för lite. Flyget har inte alls ”återhämtat sig” efter Covid och trots miljarder i skattestöd, näringslivskampanjer och kommuner som stödköper flygbiljetter  går många regionala flygplatser back.

Nu presenterar regeringen därför en ny satsning som ska ge flyget luft under vingarna: ytterligare en miljard i riktat stöd. Det tillkännages i ett pressmeddelande där klimatfrågan inte nämns med ett enda ord.

Till råga på allt verkar det som om en del människor minskat sitt flygande av klimatskäl. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Det finns nämligen ingen anledning att känna någon flygskam, nej tvärtom ska vi nu ”göra upp” med flygskammen en gång för alla, hälsar infrastrukturministern från dagens presskonferens. Hur denna ”uppgörelse” ska gå till är oklart, men flygets gröna omställning är ju på gång, alldeles snart.

Det är bara några detaljer som måste lösas på vägen:

Dessvärre är 99,4 procent av allt flygbränsle fortfarande fossilt. Flygbränsleföretagen klarar inte att blanda in mer och tvingas betala böter för att man inte lever upp till de krav som ställs, men det löser sig säkert snart.

Och i förra veckan blev det känt att regeringens egna experter dömer ut elflygets chanser att få något genombrott ens till 2045.

Och så har vi FN:s klimatpanel IPCC som hävdar att flygandet måste minska för att vi ska klara klimatmålen.

Men varför låta regeringens experter, IPCC och flygbränslebolagens statistik förstöra den positiva stämningen?

 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet, John McArthur Unsplash

Dela