Stockholmares hälsa ska skyddas av trafikbegränsningar

Photo by Raphael Andres on Unsplash

Luftföroreningar dödar varje år 1000 stockholmare i förtid. På flera av Stockholms gator är partikelhalten i luften högre än WHO:s riktvärden. Nu utreder Stockholm hur trafiken måste begränsas för att innerstaden ska vara utsläppsfri 2030.

Jorunn Fagerström

create 2024-09-01 update 2024-09-03

Hjärtkärlsjukdomar, lungsjukdomar, cancer, åderförkalkning, diabetes, demens och depression. Listan över sjukdomar som har kopplats till luftföroreningar kan göras ännu längre. I en studie vid Umeå universitet hade 4 procent av de kortare sjukskrivningarna i ett storstadsområde samband med luftföroreningar.

På många av Stockholms gator överskrider luftens partikelhalt WHO:s riktlinjer. Hornsgatan, Valhallavägen och S:t Eriksgatan hör till de värst drabbade. Därför är det kanske inte så konstigt att Stockholm satsar på förbättring av luftkvaliteten, vilket DN rapporterar idag.

Man ska kunna leva i Stockholm utan att riskera sin hälsa, säger klimat- och miljöborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) till DN. Lindhagen uppger att man siktar man på en utsläppsfri innerstad till 2030.

Luftföroreningarna orsakade 1000 stockholmares förtidiga död årligen, enligt en rapport från 2018. Dessa människor förlorade i snitt 10 år av sina liv. Luftkvaliteten har förbättrats senaste åren, men inte tillräckligt för att nå WHO:s riktvärden.

Trafikkontoret har listat de mest effektiva åtgärderna för att förbättra luftkvaliteten: Minskad trafik, övergång till elfordon och införande av Miljözon 3. Verkställande av sådana åtgärder utreds nu av Trafikkontoret.

Trafikbegränsningar riskerar emellertid att stöta på stort motstånd. Miljözon 3 är den miljözon med högst krav, och är enligt Trafikkontoret mest effektiv. Moderaterna i Stockholm har tidigare rasat mot just Miljözon 3, och kallar det tvärtemot Trafikkontorets rapport för ”symbolpolitik”.

”Arbetet för en bättre stadsmiljö måste alltid utformas med stockholmarnas bästa för ögonen” skrev toppmoderaterna Christofer Fjellner och Dennis Wedin i en debattartikel i SvD 2023, där de kritiserade förslaget om Miljözon 3 i Gamla stan och city.

Hur, och för vilka stockholmare, är kanske en svårare fråga. I sin intervju med DN pekar Åsa Lindhagen på hur luftföroreningarna slår allra hårdast mot barn, gravida och kroniskt sjuka.

– Barn som bor vid vissa gator får nedsatt lungkapacitet redan från sex månaders ålder. Om man inte tar till sig de här siffrorna och gör någonting så blir man svaret skyldig, säger Åsa Lindhagen till DN.

Dela