Stor oro bland anställda på SR och SVT: Klimatfrågan prioriteras ner

Rollen som klimatkorrespondent togs bort från Sveriges Radio i april. Klimatgranskaren har pratat med flera SR-anställda som vittnar om att klimatfrågan därefter prioriterats ner, trots löften om motsatsen. Samtidigt oroas SVT-anställda över att samma sak ska ske där.

Redaktionen

create 2024-08-22 update 2024-08-22

Det var i våras som beskedet kom: Som en del i Sveriges Radios sparpaket slopas helt rollen som klimatkorrespondent. Kritiken lät inte vänta på sig. Bland annat skrev över 5000 personer på ett upprop (startat av oss på Klimatgranskaren) för att rädda klimatkorren. 

Nu har nästa smäll mot klimatbevakningen utdelats – även SVT skrotar sin särskilda klimatkorrespondent. Erika Bjerström, som hittills haft rollen, hoppar nu av och hon kommer inte att ersättas. 

Rollen som korrespondent är tung. Det finns extra resurser knutna till den. Idén är att personen ska ha en fri roll och kunna nå in i alla delar av programutbudet. Klimatfrågan skulle därmed inte förpassas till ett enskilt program utan kunna nå in i nyhetssändningar, kultursändningar, granskande reportage och så vidare. 

– Klimatjournalistik är väldigt komplicerat. Det går på tvärs mot väldigt mycket av nyhetsjournalistikens logik, säger Erika Bjerström till Klimatgranskaren och betonar hur både abstrakt och konkret klimatfrågan är på samma gång. 

”Görs för lite”

När Sveriges Radio meddelade att klimatkorrespondenten skulle försvinna sade SR:s ledning att de samtidigt ville hitta en ny organisation för klimatbevakning, bland annat aviserade de att en “klimathub” med fem medarbetare skulle etableras. 

Men enligt flera källor har endast två av dessa uppdraget att jobba med klimat- och miljöfrågor på heltid, något de hade redan innan omorganiseringen. De övriga tre kommer att få hantera klimatfrågorna vid sidan av sina andra ansvarsområden. 

– Det finns onekligen en oro och det har det funnits länge. De som jobbar med frågorna tycker att det görs för lite. Nu togs klimatkorrespondenten bort och det känns som helt fel beslut på alla sätt och vis, säger en källa inom SR till Klimatgranskaren. 

Personer som Klimatgranskaren pratat med lyfter vikten av att ha tillräckligt med resurser och möjlighet att lägga tid och fokus på frågorna, något som nu hotas. 

– Ledningen har sagt att det ska bli fler som jobbar med klimat- och miljöfrågor, så det är verkligen upp till bevis. Men de som knutits till frågorna har massor av andra uppdrag som snor mycket av deras tid, säger en källa. 

– Rollen som dedikerad klimatkorrespondent ersätts inte, det betyder att vi inte har någon som kan rapportera från andra delar av världen. De ordinarie utrikeskorrespondenternas tid upptas ju ofta av andra frågor, oavsett om det handlar om krig eller presidentval, säger källan. 

En annan person inom SR är direkt bestört: 

– Det är för mig obegripligt hur SR och SVT kan göra på det här sättet. Flera av de som ska ersätta SR:s klimatkorre har kvar sina övriga arbetsuppgifter, då kan man undra vilken “förstärkning” av klimatbevakningen det egentligen blir, skriver personen till Klimatgranskaren. 

Krav på särskild redaktion

Inte bara SR:s klimatbevakning riskerar en nedprioritering. I förra veckan stod det klart att SVT lägger ner rollen som klimatkorrespondent. Hur den ska ersättas är oklart. I en kommentar skriver Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, såhär: 

“SVT Nyheter kommer att fortsätta bryta ny mark inom klimatjournalistiken. Och idag behöver den fungera som ett prisma, i vilket allt hänger ihop och skildras: ekonomin, politiken, sociala frågor.”

Men om samma resurser satsas är alltså oklart, vilket nu skapar oro inom organisationen. 

– SVT har tre temakorrespondenter som alla har som uppgift att bevaka konflikt- och säkerhetsfrågor, men ingen som bevakar klimat, det vore rimligt att åtminstone en av dessa tjänster kunde vigas åt klimatet istället, säger en källa inom SVT till Klimatgranskaren. 

Inifrån SVT kommer nu istället krav om att satsa hårdare än innan, genom etablerandet av en särskild klimatredaktion med ett flertal reportrar med särskilda specialfokus. 

Det är genom en sådan redaktion som många andra nyhetsförmedlare tagit sig an klimatfrågan. Bland annat finns det särskilda redaktioner hos BBC, franska public service, Washington Post och norska NRK, som alla har anställt reportrar med särskilda fokusområden inom klimat. 

Klimatgranskaren har ställt flera frågor till Karin Ekman, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, om vilka resurser som kommer knytas till klimatfrågan och hur man kommer möta den oro som finns att klimatfrågan nu prioriteras ner, men inte fått svar. 

Dela