Svenskarna flyger mindre – ”folk skärper till sig”

Foto: Unsplash

Nu kommer glädjande siffror för klimatet: svenskarna flyger betydligt mindre än innan pandemin.

Sven Elander

create 2024-02-05 update 2024-02-06

Det är DN som nu rapporterar om att svenskarna flyger betydligt mindre än innan pandemin. och minskningen är betydande. Det skedde hela 31 procent färre landningar på svenska flygplatser år 2023 än under 2017. Antalet passagerare på svenska flygplatser har minskat med 23 procent under samma period. Det visar siffror från Swedavia.

– Det här är en ganska anmärkningsvärd utveckling. Det kan finnas många förklaringsmodeller. En som faktiskt ligger nära till hands är att folk kan skärpa till sig om de inser att det är nödvändigt. Det borde människor få veta. För om man felaktigt tror att alla andra bara fortsätter som vanligt, kan det vara svårt att motivera sig själv till ”uppoffring”, säger forskaren Maria Wolrath-Söderberg till DN.

Siffrorna är dock ingenting som Swedavia själva vill lyfta fram. Bolaget fortsätter i stället att driva på för mer statliga investeringar i flygplatser.

I ljuset av denna nyhet framstår också utspelet om att bygga ut Arlanda, från ICA, Skistar och ett antal andra företag nyligen, som fullständigt feltajmat. Man får snarare känslan att flygindustrin, påhejade av ett antal andra företag, nu gör sitt bästa för att öka på flygandet trots att folk hellre väljer andra alternativ.

Det är svårt att veta exakt vad det minskade intresset beror på. Digitala möten kan vara en förklaring. Samtidigt visar också siffror att allt fler vill semestra med tåg snarare än flyg.

Dela