Trots eskalerande klimatkris — SR Ekot skär ner på klimatbevakningen

Foto: Getty Images/Unsplash+

Trots att klimatkrisen eskalerar med temperaturrekord och omfattande katastrofer har SR Ekot beslutat sig för att dra ner på klimatbevakningen.

Sven Elander

Publicerades create 2025-01-30 Uppdaterades update 2025-01-30

Det är nu ett år sedan Sveriges Radio beslutade att ta bort tjänsten som klimatkorrespondent, i samband med en större nedskärning av redaktionen. Nu kommer nästa kalldusch. Det är tidningen Journalisten som avslöjar att Ekot drar ner antalet reportrar som bevakar klimatfrågan från fem till tre. 

Tidningen Journalisten har pratat med Annika Digréus, som är en av de tre återstående klimatreportrarna. Enligt henne finns en ny, uttalad ambition inom SR att starta ett samarbete kring klimatjournalistik mellan redaktioner som Klotet, Ekot och Konflikt.

– Samarbetet är en bra idé, men Ekot har krympt klimatjournalistiken. Vi ska samarbeta vid sidan av ordinarie jobb, och det blir en utmaning att få till det, säger Annika Digréus till tidningen Journalisten. 

För några månader sedan rapporterade Klimatgranskaren om den oro som finns bland anställda på SR och SVT om att klimatfrågan ska prioriteras ner. 

– Det finns onekligen en oro och det har det funnits länge. De som jobbar med frågorna tycker att det görs för lite. Nu togs klimatkorrespondenten bort och det känns som helt fel beslut på alla sätt och vis, säger en källa från SR till Klimatgranskaren.

Personer som Klimatgranskaren pratat med lyfter vikten av att ha tillräckligt med resurser och möjlighet att lägga tid och fokus på frågorna, något som nu hotas.

– Ledningen har sagt att det ska bli fler som jobbar med klimat- och miljöfrågor, så det är verkligen upp till bevis. Men de som knutits till frågorna har massor av andra uppdrag som snor mycket av deras tid, säger en källa.

En annan person inom SR är direkt bestört:

– Det är för mig obegripligt hur SR och SVT kan göra på det här sättet. Flera av de som ska ersätta SR:s klimatkorre har kvar sina övriga arbetsuppgifter, då kan man undra vilken “förstärkning” av klimatbevakningen det egentligen blir, skriver personen till Klimatgranskaren.

Dela