Trots klimatlarmet – nya bensinmiljarder utlovas

Klimatet skenar med nya värmerekord, skogsbränder och översvämningarna. Trots detta öppnar SD upp för nya subventioner till fossilbränslen i Tidöpartiernas kommande höstbudget.

Sven Elander

create 2023-08-22 update 2023-08-22

Sommaren 2023 har varit extrem på så många sätt att det är svårt att räkna upp alla. Krossade värmerekord både på land och till havs. Skogsbränder som dödat över 100 personer på Hawaii och som tvingat Kanada att utrymma hela städer. Enorma översvämningar i Sverige efter klimatstormen Hans. Kollapsade vägar, järnvägar och avlopp.

Mycket talar för att den globala uppvärmningen går in i en ny fas där allt går snabbare än vad man tidigare trott, och där notan i form av mänskligt lidande kommer växa i en alarmerande takt de kommande åren. Budskapet från forskarvärlden är tydligt: utsläppen måste börja minska rejält nu för att vi ska någon som helst chans att undvika de värsta scenarierna.

Detta är dock inget som tycks vara i fokus när Tidöpartierna förhandlar om den höstbudget som snart ska läggas fram. Mycket talar i stället för att det blir nya miljardsubventioner till fossilbränslen framöver.
Så här kommenterar det största Tidöpartiet läget i DN:

SD är i första hand inriktade på att sänka priserna på bensin och diesel.

– Vi är inte i närheten av färdiga när det gäller bränslepriserna. Det är den mest kostnadsdrivande reformen i kronor och ören från vår sida, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson.

– Vi har löst ut reduktionsplikten och den kommer att ge stor effekt på diesel men inte så mycket på bensin. Det leder mig till att vi behöver göra mer på skattesidan när det gäller bensinen, säger Oscar Sjöstedt.

Lägg därtill att den bantade reduktionsplikten väntas öka utsläppen med över 20 miljoner ton, och att Tidöpartierna redan sänkt skatten på fossila bränslen med 7 miljarder kronor i den förra budgeten.

Dela