Tysklands galna prissänkning på kollektivtrafik

Leipzig, Tyskland. Foto: Abenteuer Albanien, Unsplash

En och samma biljett för alla lokalbussar, tunnelbanor och spårvagnar i hela Tyskland. För bara 550 kronor. När ska Sverige göra samma sak?

Sven Elander

create 2023-02-08 update 2023-02-08

”Den största reformen av transportsystemet i landets historia”. Så beskriver den tyske transportministern Volker Wissing det nya beslutet om att införa den så kallade ”Tysklandsbiljetten”. Med denna kommer man kunna resa med all kollektivtrafik (utom fjärrtåg) i hela landet för 550 kronor i månaden. Syftet med biljetten är att bidra till ett mer klimatsmart resande och att hjälpa människor med ökade levnadskostnader.

Det är transportministrarna i de tyska delstaterna som tillsammans med den federala regeringen enats om den nya reformen, vilket DI rapporterat om.

Den nya biljetten börjar gälla den 1 maj och är fortsättning på den tidsbegränsade biljett som såldes förra sommaren för 9 euro i månaden. Kostnaden för satsningen delas mellan delstaterna och regeringen, skriver DI.

Sverige har valt en diametralt annorlunda väg. Regeringenspartierna har tillsammans med SD valt att satsa 7 miljarder på att sänka priset på fossila bränslen för den som åker bil. Den som åker kollektivt har i stället fått se biljettpriset öka i minst 11 av landets regioner.

 

Dela